Sayfalar

21 Ekim 2011 Cuma

Rahimde yara

Rahimde yara

Kadın hastalıkları arasında en sık rastlanan rahatsızlıkların biri rahim yaralarıdır. Her ne kadar hastalık rahimde yara olarak tanımlansa da aslında söz konusu olan durum rahim ağzının dış yüzeyinde erezyon oluşmasıdır.
Hastalık derecesine kendiliğinden geçebileceği gibi farklı şekillerde de tedavi edilebilir.
Rahimde yara nedir?
Halk arasında rahim de yara olarak bilinen hastalık aslında rahim ağzının dış yüzeyini oluşturan hücrelerin kısmen veya tamamen yokluğu bir başka deyişle erezyondur. Hastalık yara olarak tanımlansa da gerçekte genellikle bir doku kaybı veya yara yoktur. Durum çoğu zaman faklı hücrelerin olmamaları gereken yerde bulunmasından ibarettir. Rahim yaralarında, rahim ağzı kanalının içinden gelen hücreler, normalde olması gereken hücrelerin yerini alır. Bu hücrelere yara denmesi, daha ince tabakalardan oluşmalarından altta kalan kan damarlarının yüzeye daha yakın ve daha belirgin görünmesinden kaynaklanır. Kolayca kanayabilen bu kırılgan doku enfeksiyonlara da daha açıktır.
Rahim yaralarının nedenleri
Rahim yaralarının nedeni kesin olarak bilinmiyor. Hatta bazı kadınlarda herhangi bir neden olmadan da rahimde yara oluşabilir. Bazı etkenlerin yaraların oluşumunda etkili olduğu tespit edilmiş.
Bu etkenlerden bazıları şunlar:
• Cinsel ilişki sıklığı
• Tampon vs. kullanımı
• Vajinal iltihaplar
• Sperm öldürücü ilaçlar, kremler ve prezervatif üzerindeki kimyasal maddeler
• Ayrıca hamilelerde ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda sıkça rahim yaraları ortaya çıkar
Belirtiler
Pek çok vakada kadında hiçbir belirti ortaya çıkmaz. Hastalık muayene sırasında rahim ağzı incelenirken fark edilir. Buna karşın rahim yaralarında en çok rastlanan belirti akıntıdır. Bunun nedeni dışa doğru dönmüş hücrelerin salgı yapmaya devam etmesidir. Herhangi iltihaplanma söz konusu değilse akıntı kokusuz, şeffaf ve beyazdır. İltihaplanma ile birlikte görülen akıntı ise kötü kokulu ve leke bırakan tarzdadır. Akıntının dışında lekelenme şeklinde vajinal kanamalar da görülebilir. Bu kanamalar cinsel ilişki sırasında penisin hassas doku ile teması nedeniyle meydana gelir.
Rahim yaralarında tedavi
Hasta da görülen yaranın derecesine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Çoğunlukla rahatsızlık kendiliğinden geçer. Ancak hastalığın meydana gelmesinde enfeksiyon, travma, kimyasal madde gibi bir etkenler tespit edilirse duruma uygun tedavi yöntemi uygulanır. Takiplerde kendiliğinden iyileşmeyen, bir neden bulunamayan yaralarda, kanama ve akıntı gibi şikayetlerin çok olduğu durumlarda yakma (koterizasyon) veya dondurma (kriyoterapi) gibi yöntemler uygulanabilir. Yüzde 90 oranında iyileşme sağlayan bu yöntemler tamamen ağrısız ve kolay uygulanır. Sonucun kesinlik kazanması için tedavinin üzerinden 3-4 haftalık bir sürenin geçmesi gerekir.
DİKKAT: Genelde rahim ağzı kanserleri basit rahim ağzı yaraları olarak ortaya çıkar. Bu nedenle her kadının mutlaka yılda en az bir defa jinekolojik muayene esnasında PAP Smear testi yaptırılması öneriliyor. Yakma ve dondurma işlemleri ancak bu testlerin normal çıkması sonucunda uygulanabilirler.

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli