Sayfalar

21 Ekim 2011 Cuma

Tedavi gerektirmeyen kist: Naboth kistleri

Tedavi gerektirmeyen kist: Naboth kistleri

Kist kelimesi kadınların endişelenmelerine yol açar. Pek çok kistin kısırlık ve kanser gibi istenmeyen durumlara yol açması bunun en önemli nedeni.
Çoğu hastalıkta olduğu gibi kistlerde de erken teşhis tedavi için son derece önemli. Ancak inanması güç de olsa bazı kistlerde tedaviye ve takibe gerek yoktur. Bunlardan biri Naboth kistleri olarak adlandırılan kistlerdir.
Naboth kistleri nedir?
Gözle görünmeyecek kadar küçük salgı kanallarının tıkanması sonucu biriken salgıların oluşturduğu ve rahim ağzı (serviks) dokusunda bulunan küçük kistlere Naboth kisti denir. Genelde 2 mm ile 10 mm arasında bir büyüklüğe sahip olurlar. Kistlerin içi mukus salgısı ile doludur. Naboth kistleri çoğunlukla rahim ağzında görülür. Bazen bir bazen de birden fazla sayıda kist bulunabilir. Çoğu zaman Naboth kistleri muayene sırasında gözle fark edilemez ve ultrason sırasında tesadüfen fark edilirler. Kistlere genellikle üreme çağındaki ve doğum yapmış kadınlarda rastlanır.
Naboth kistlerini beraberinde getiren hastalıkların başında rahim ağzı iltihabı yani servisit yer alıyor. Herhangi bir şikayete neden olmadıklarından Naboth kistleri muayenede veya ultrasonda tesadüfen ortaya çıkarlar. Naboth kistleri patolojik bir durum veya hastalık değil. Kadınlarda görülen normal oluşumlar arasında sayılıyorlar. Bu nedenle kistin varlığı tespit edildiğinde herhangi bir tedavi uygulanmaz.
Ancak buna rağmen pek çok kadın kist kelimesinden korktuğu için endişeye kapılır. Çoğu hasta yumurtalık kisti gibi ciddi tedavi gerektiren durumlar nedeniyle doğal olarak buradaki "kist" kelimesinden dolayı endişeye kapılır. Naboth kistleri büyümedikleri ve kanser gibi başka hastalıklara dönüşmedikleri için tedavi ve takip gerekli değildir. Yine de her kadının yılda en azından bir kere jinekolojik muayene olmasında fayda var.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli