Sayfalar

21 Ocak 2011 Cuma

Dünyada ikinci gırtlak nakli

ABD'de cerrahlar bir kadına gırtlak nakli yaparak, hastanın sesine kavuşmasını sağladı.
California'daki Davis Hastanesi'nden yapılan açıklamada, ses tellerinin bulunduğu gırtlak dışında, 52 yaşındaki Brenda Charett Jensen'e tiroid bezi ve soluk borusu nakli de yapıldığı belirtildi. Ekimde yapılan ve çok zor olan ameliyat 18 saat sürdü. Ameliyattan 13 gün sonra solunum cihazı olmadan nefes alabilen Jensen, 11 yıl aradan sonra sesine kavuştu ve ilk kelimelerini söyleyebildi. 2 aylık "eğitimden" sonra da kolayca konuşmaya başladı.

Uzağı görememe, ya da Miyopluk neden yaygınlaşıyor?

Miyopluk neden yaygınlaşıyor?

Miyopluğun en yaygın görüldüğü Singapur, Hong Kong ve Tayvan gibi ülkelerde, yirmi otuz yıl kadar önce genç erişkinlerin %25 kadarı miyop iken, günümüzde bu oranın yaklaşık %80'e ulaştığı belirtiliyor. Batılı ülkelerde bu oran %30-50 arasında değişmekle birlikte, miyopluğun orada da hızla yayılmakta olduğu görülüyor. Peki, bu gizemli salgına yol açan etmenler ne olabilir?
Uzağı görememe, ya da miyopluğun salt genlerden kaynaklanan bir durum olmadığı açıkça ortada. Araştırmalar çok okumanın miyopluğa yol açtığı yönündeki çok eskilere uzanan inancın da bir geçerliliği olmadığını ortaya koyarken, salgın hastalıklarla ilgili geniş ölçekli çalışmalar da çağdaş yaşam biçemlerinin kimi yönlerinin çocuklarda görme bozukluklarına yol açtığını gözler önüne seriyor.

Miyopluğa neden olan unsurlar tam olarak bilinmese de, anatomik özelliği onlarca yıldır biliniyor. Normal gözde mercek ışığı doğrudan ağkatmana, ya da retinaya odaklar ve ağkatman da görüntüyü kaydedip beyne iletir.
Uzağı görememe ne demektir? (Miyopluk)
Oysa, miyoplarda gözküresinin genelde normalden daha uzun olması, gözün arkasındaki ışığa duyarlı ağkatmanı ile önündeki merceğin arasındaki mesafenin de uzamasına neden olur. Sonuçta, uzak nesnelerden gelen ışığın ağkatmanının önünde odaklanmasına bağlı olarak beyne bulanık bir görüntü iletilir.

@Mi_DeliMiDeli