Sayfalar

29 Ağustos 2010 Pazar

Gardnerella vajiniti ( Bakteriyel vaginit)

Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan Gardnerella vajinalis isimli bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Ayrıca vajinanın normal florasının doğal bileşeni olan laktobasillerin sayıca azalması ve yerini başta gardnerella vajinalis olmak üzere diğer bazı bakterilerin almasıyla da oluşmaktadır. Bu vaginit türünün meydana gelme mekanizması diğerlerinden farklı olmakla beraber en sık görülen sebeplerden birisi sık sık yapılan vajinal duş uygulamalarıdır. Genelde üreme çağındaki kadınlarda rastlanır. Belirtileri nelerdir?Kokulu akıntı,kaşıntı vajinit belirtisi midir?
En sık görülen belirtisi sarı-gri renkli akıntı ve özellikle cinsel ilişkiden sonra belirginleşen kötü kokudur. Bu koku çoğu durumda balık kokusuna benzer. Bu koku en sık adet kanaması sonrası ya da cinsel ilişkiyi takiben duyulur.Gardneralla vajinalis enfeksiyonu çoğu zaman herhangi bir belirti vermeyebilir.Bazen sadece cinsel ilişkide ağrı şikayeti ile kadınlar doktora başvurmaktadırlar.
Vajinit durumunda tanı nasıl konur?
Jinekolojik muayene genellikle yeterli olmaktadır. Ağır kokulu akıntının görülmesi veya mikroskop ile tespiti yeterli olmaktadır. Şüphe durumunda vajinal kültür ile inceleme yapılır.
Gebelerde ne gibi şikayetlere yol açar?
Gardnerella enfeksiyonu gebelerde sık görülür ve mutlaka tedavi edilmelidir. Şüphe durumunda vajinal kültür ile teşhis kesinleştirilir.Gebelikte gardnerella vajiniti erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi gibi olaylara neden olabileceği gibi koryoamnionit, sezeryan sonrası endometrit gibi ciddi enfeksiyonların oluşumunda da rol oynadığı düşünülmektedir.

Vajinit tedavisi nasıl yapılır ?

Tedavisi kolaydır ve antibiyotiklere hemen cevap verir. Eş tedavisi de yapılmalıdır.
Tedavi edilmediği taktirde pelvik enfeksiyonlara sebep olabilmektedir.5 günlük antibiyotik veya fitil tedavisi yeterli olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli