Sayfalar

11 Aralık 2011 Pazar

Jinekolojide Lazer, Lazer Cerrahisi

Lazer Cerrahisi, Kadın Doğumda Lazer

 Jinekolojide Lazer, Lazer Cerrahisi
 
Günümüzde tüm klasik jinekolojik ameliyatların bir çoğu endoskopik cerrahi ile yapılabilmektedir. Endoskopik cerrahide yeni ufuklar açan laser ışığın stimule radyasyon emisyonu yoluyla arttırılması  sonucu elde edilen, yüksek enerji kapasitesine sahip olan ve öteki enerji tiplerinden farklı özellikler taşıyan bir enerji tipidir.

Jinekolojide (Kadın Hastalıklarında) Hangi Tip Lazerler Kullanılır?
Günümüzde değişik dalga boylarında, değişik karakteristikleri olan yüzlerce lazer türü olmasına rağmen,jinekolojide sıklıkla kullanılan 4 tip lazer vardir.
Bunlar;  CO2 Laser, Argon Laser,  Nd: YAG Laser ve K.T.P Laserdir.

CO2 Laserin dokulara yayılımı ve komşu dokulardaki ısının emilimi ile ortaya çıkan termal hasar  az olduğu için daha çok laparoskopik Endokopik cerrahide kullanılmaktadır.

Nd: YAG (Neodminyum-Yetrium-Aliminyum-Garnet) Laserin dokulara yayılım gücü ve yakma etkisi fazla olduğu için daha çok histeroskopik Laser cerrahisinde kullanılmaktadır.

Argon Laser endometriosis cerrahisinde kullanılmakta ise de aynı amaç ile CO2 Laser de kullanılabilmektedir.

Laparoskopik Laser Cerrahisi Tekniği Nedir?

Göbek içinde yapılan 1,5 cm.lik kesiden 10-12 mm'lik Laparoskop trokarı yerleştirildikten sonra bunun içerisinden geçirilen Laser laparoskopu ile  karın içerisinde panaromik görünüm sağlanmaktadır. Laporaskop üzerine konulan kamera ile görüntü  televizyon ekranına yansıtılıp "video-cerrahi" yapılmaktadır. Ayrıca orta hatta  pubisten 3cm yukarıya ve bunun 4cm sağ ve sol tarafına konulan 2- 3 tane 5mm'lik trokar içinden çeşitli pensler, gerekli aletler veya yıkama-aspirasyon kanülünden bir yandan basınçlı fizyolojik serum verilirken diğer yandan aynı kanül bir aspiratöre bağlanmaktadır.
Jinekolojide  (Kadın Hastalıklarında) Laparoskopik Lazer Cerrahisi Kullanım Alanları Nelerdir?

1. Tubo – Ovarian Yapışıklıkların Ayrılması
2. Kısırlık Cerrahisi
3. Endometriosis
4. L.U.N.A (Laser Uterine Nerve Ablation)
5. Polikistik Over
6. Over Kist Ameliyatı
7. Salpenjektomi
8. Dış Gebelik

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli