Sayfalar

19 Şubat 2012 Pazar

İskeletteki Kemik Çeşitleri ve Kemik İsimleri

 





Kemikler:


Kemik, organik ve mineral maddelerin bir karışımıdır. Yani kemik, kolojen adlı fibröz bir proteinle apatite adlı minerali teşkil eden minik kalsiyum fosfat kristallerinden oluşur. Bir kemiği asite batırarak apatite'i tecrit ederseniz kemik o kadar elastik bir hale gelir ki onu bir sicim gibi büküp düğüm atabilirsiniz. Öte yandan, eğer kolojen tahrip edilirse, kemik çok kırılgan bir hale dönşür. Mineraller kemiğe sertliğini verirken kolojen de sağlamlığı temin eder. Doğumdan önce ve çocuklukta kemiklerimiz daha yumuşaktır. Bunun sebebi kıkırdak dokusunun henüz kemikleşmemesidir. 25 yaşına kadar bu sertleşme süreci (osifikasyon) devam eder. Osifikasyondan sonra kemiklerin %70'i sert ve cansız maddelerden, %30'u da canlı dokulardan oluşur. Bazı kıkırdak dokular ise kemikleşmezler. Gırtlak, burun ve kulaklardakiler bu tür dokulardandır. Çoğu insanın 12 çift kaburga kemiği vardır. Her 20 insandan birinde ise 13 çift mevcuttur. Bazı insanlarda ise sadece 11 çift bulunur. Vücudumuzda 206 tane kemik mevcut olmasına rağmen 73 kg ağırlığında bir insanın iskeleti 4 kg'dan daha az bir ağırlığa sahiptir. Aynı ölçülerdeki bir çelik çatı 4-5 kat daha ağırdır. İnsan kemikleri ağırlıklara mukavemette granit kadar sağlamdır. Kibrit kutusu kadar bir blok, 9 tona mukavemet edebilir ki bu, betonunkinden 4 kat daha fazladır. Doğumda bebeklerin 350'ye yakın kemiği vardır. Daha sonra bunlardan bir kısmı birleşerek büyük kemikleri oluştururlar.
Kemik nasıl oluşur? Bağ doku ve kıkırdak dokunun sertleşmesi ile oluşur.

KEMİĞİN YAPISI :
Kemik zarı: Kemiğin enine büyümesini sağlar.
Kıkırdak: Kemiğin boyuna büyümesini sağlar. Kemiğin aşınmasını önler
Sert kemik: Kemik zarının altında bulunur. 2/3 ü minerallerden 1/3 ü de hücrelerden oluşur. Kemiğe sertlik verir. Süngerimsi kemik: İçinde kırmızı kemik iliği vardır.
Kırmızı ilik: Alyuvarların üretildiği yerdir
Sarı ilik: Yağ depolar. Akyuvar kan hücrelerini üretir.

Kemik çeşitleri:
Yapı bakımından üç çeşit kemik bulunur.
1. Uzun kemikler
2. Yassı kemikler
3. Kısa kemikler

1. Uzun Kemikler : Boyu eninden uzun olan kemiklerdir. Vücudun hareketini sağlayan kemiklerdir. Kol ve bacaklarda bulunur.- Sarı ilik ve kemik kanalı vardır.
2. Yassı Kemikler: Yassı görünümlü kemiklerdir. Sarı ilik ve kemik kanalı voktur. Göğüs, kafatası ve kaburga kemikleri yassı kemiklerdir.
3. Kısa Kemikler :Boyu, eni ve genişlikleri hemen hemen aynı olan kemiklerdir.Sarı ilik ve kemik kanalı yoktur. Omurga, el ve ayak bilek kemikleri kısa kemiklerdir. İnsan iskeleti üç bölümde incelenir. Bu bölümler ve bu bölümleri oluşturan kemiklerin adları ve sayıları aşağıda verilmiştir.

İNSANDA İSKELET il ve kulaktaki kemikler hariç insan iskeleti yaklaşık 207 kemikten meydana gelmiştir.

İnsandaki iskeletin başlıca görevleri şöyle sıralanabilir;
a) Kas ve eklemler yradımıyla hareketi sağlamak.
b) Vücuda genel şeklini vermek.
c) İç organları korumak ve onlara dayanak olmak.
d)kan hücresi üretmek (alyuvar - akyuvar).
e) Kaslara tutunma yüzeyi sağlamak.


Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli