Sayfalar

4 Mart 2011 Cuma

Genital Herpes ,Cinsel Uçuk Genital Aft

Genital Herpes ,Cinsel Uçuk
Genital Aft


Genital herpes (genital uçuk) HSV-1 (herpes simplex virus tip 1) ya da HSV-2'nin etken olduğu, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır; ancak daha sık görülen etkeni HSV-2 ‘dir. Özellikle HSV-tip 2 genital bölgeyi, makat, kalça bölgesini; tip 1 ise genellikle ağız, yüz ve dudakları etkiler.HSV tip 1 yüz ve dudak enfeksiyonu ve uçuğu da kapsayan yüz herpesi ile sonuçlanır. Herpes virüsleri vücutta belirli sinir hücrelerine yerleşir ve bu enfeksiyonu geçiren kişilerin bazılarında, yaşamları boyunca zaman zaman belirtilerin tekrarlamasına neden olur. Halk arasında cinsel uçuk ya da cinsel aft olarak da bilinir.
 
Genital Herpes,Cinsel Uçuk enfeksiyonu nasıl bulaşır?
Genital enfeksiyon cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Genital herpes, aktif genital herpes infeksiyonu olan eşinden direk cinsel temas ile geçer. Eşlerin birbirine bu enfeksiyonu bulaştırması genellikle farkında olmadan da oluşabilir. Bulaşma hastalık belirtilerinin olmadığı dönemde bile oluşabilir. Genital herpes hastalığına sahip olan kişiler % 60 oranında hastalıklarından habersizdirler. HSV vücuda genellikle dudak veya genital bölge mukozasındaki bir çatlaktan girerek ilerler ve sinir gangliyonlarına oturur. Bir kere sinir gangliyonunu tutan virüs, yaşam boyu orada kalır. Virüs, hücre içine girdiğinde yaşamak için hücrenin fonksiyonlarını kullanır ve bundan dolayı hücrede harabiyete neden olur. Bu harabiyetin karakteristik belirtileri ağrı, kabarcık, kaşıntı ve içi sıvı dolu kırmızı şişliklerdir.
Virüs bir kere vücuda girdiğinde, savaşmak için antikor dediğimiz savaşçılar oluşur. Bunlar kanda bulunurlar ve bağışıklık cevabı için çok önemlidirler. Genital herpesde nüksler her zaman ilk ataktan daha hafif seyreder. İlk atak ilk yada primer infeksiyon olarak adlandırılır. Bu aşamada virüs sinir gangliyonuna oturur. Tekrarlayan ataklar (nüksler) virüsün sinir gangliyonunda çoğalması ile oluşmaktadır.
Genital Herpez (cinsel uçuk) virusunun belirtileri nelerdir?


  • Sıvı dolu kabarcık, kabarıklık ve döküntü öbekleri. Uçuk tarzı bu döküntüler vajina ,dış genital organlar ve rahim ağzında çıkmaktadır.
  • Döküntü yerinde ödem
  • Kaşıntı ,huzursuzluk hissi
  • Cinsel ilişki sırasında ve idrar yaparken ağrı
  • 1 - 6 hafta süren cilt ağrısı
  • Lenf bezlerinde şişme
  • Kas ağrıları
  • Karın ağrısı ,bacaklarda ağrı,sancı
  • Baş ağrısı,halsizlik
Cinsel Herpes (Uçuk,Aft) tanısı nasıl konur?
Jinekolojik muayenede uçuk lezyonlarını görmek ve hastanın şikayetlerini değerlendirmek tanıda yardımcı olmaktadır. Ayrıca genital HSV teşhisini desteklemek için laboratuarda kanda antikor bakılır. Ayrıca yaralardan sürüntü alınarak kültürde virüsün üremesi de tanıyı destekler. Kadınlarda pap-smear testi de yapılmalıdır.
Genital Herpes Tedavisi var mıdır?
Jenital Herpesin tedavisi için değişik ilaçlar mevcuttur, ancak bu ilaçlar kesin tedavi sağlanamamaktadır. Genital herpes hastalığına neden olan virüs tam olarak yok edilememektedir. Antibiyotikler, sebep virüs olduğu için etki etmezler. Antiviral ilaçlar sadece ilk atağın şiddetini azaltmakta ve süresini kısaltmaktadır.İlaçlar ağrı ve yanma hissi için akut dönem geçene kadar rahatlık sağlamaktadır. İlaçlar ağızdan hap şeklinde ve lokal krem şeklinde verilmektedir. Tedavi sırasında lokal antiseptik temizleyicilerin de kullanılması yardımcı olmaktadır. Dış cinsel organın temiz ve kuru tutulması, pamuklu iç çamaşırlar giyilmesi ve bu dönemde cinsel ilişkiden kaçınılması tedaviyi hızlandırmaktadır. Uçuk olan bölgeye dokunmamak ya da dokunduktan sonra hemen elleri yıkamak son derece önemlidir. Son yıllarda bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar da tedavi esnasında yardımcı olmaları için kullanılmaktadır.
Genital herpes başka hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırmakta mıdır?

Cinsel bölgeyi, anüs ve kalça bölgesini etkileyen genital herpes, açık yaralara yol açması nedeniyle özellikle AIDS gibi cinsel yolla geçen diğer hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Çünkü herpes lokal savunmayı (bağışıklık sistemi) bozmakta , savunma hücrelerini azaltmaktadır. Hastalığa yakalananların yüzde 70’i virüsü hastalığı taşıdıklarından habersiz olan partnerlerinden almaktadırlar.
Hasta anne doğum yaparsa bebeğine herpes virüsünü bulaştırır mı?

Genital herpesin risk yarattığı önemli gruplardan biri de hamilelerdir. Normal doğum sırasında annedeki virüsün bebeğe bulaşma riski yüksektir. Bağışıklık sistemleri zayıf olduğundan virüsün bulaştığı bebeklerin % 60’ı menenjitten ölmektedirler. Annede herpes varsa doğumun sezaryenle yapılması önerilmektedir.
Genital Uçuktan korunmak için aşısı var mı?
Şu anda Amerika'da deneyleri sürmekte olan aşının 2-3 yıl içinde kullanılmaya başlaması beklenmektedir. Özellikle genç hastalara uygulandığı zaman genital herpesi engellemektedir. Aşıyla korumaya çok erken yaşlarda başlamak gerekmektedir. Eğer önceden HSV tip1 hastayı etkilerse aşı fayda sağlanmaz ve uygulanmamalıdır. En iyi korunma yönteminin prezervatif kullanımı olduğunu ise unutmamak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli