Sayfalar

28 Temmuz 2011 Perşembe

Dünya Hepatit Farkındalık Günü

A tipi hepatitlerin, özellikle sosyo ekonomik ve kültürel düzeyi yüksek kesimde yaşayan kişiler başta olmak üzere, genç erişkin döneme doğru kaydığı bildirildi.
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Denizli Temsilcisi Prof. Dr. Hüseyin Turgut, 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, viral hepatitlerin (bulaşıcı sarılık hastalıkları) ciddi halk sağlığı sorunları arasında yer aldığını belirtti.
Özellikle hepatit B ve hepatit C virüsü gibi kronik hepatitle uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya primer karaciğer kanserine yol açabilen etkenlerin konunun önemini daha da artırdığını vurgulayan Turgut, şunları kaydetti:
''A tipi hepatitler daha önceleri küçük yaşlarda fazla sorun yaratmadan geçirilip kalıcı bağışıklık bırakmaktaydı. Ancak günümüzde hepatit A virüsüyle (HAV) karşılaşma yaşı, özellikle sosyo ekonomik ve kültürel düzeyi yüksek kesimde yaşayan kişiler başta olmak üzere genç erişkin döneme doğru kaymaktadır. Yaş ilerledikçe geçirilen akut HAV enfeksiyonu daha ağır hale gelebildiği için bu konu üzerinde durulmalıdır.''
Hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonundan aşıyla korunulabileceğine dikkati çeken Turgut, HBV'nin bulaşma yolları, alınması gereken önlemler ve korunma yollarının hekimlere ve halka ayrıntılı olarak anlatılması gerektiğini vurguladı.
Hepatit C virüsü (HCV) enfeksiyonundan korunmak için uygun ve etkin bir aşı henüz geliştirilemediğini, bu nedenle virüsten korunma yolları konusunda hekimlerin ve halkın aydınlatılmasının önemli olduğunu ifade etti.
Turgut, özellikle B ve C tipi hepatit virüslerinden korunma yollarını şöyle sıraladı:
''Tüm cerrahi girişimlerde sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına çok özen gösterilmeli. Gerekmedikçe kan transfüzyonundan kaçınılmalı. Diş tedavileri sırasında mutlaka sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına uygun davranılmalı. Kontrolsüz ve çok eşli cinsel yaşamdan kaçınılmalı. Berberlerde her müşteriye ayrı jilet açılmalı, aynı jilet hiçbir şekilde tekrar kullanılmamalı, ustura kullanımında da tek kullanımlık olmasına ve dezenfeksiyona dikkat edilmeli, ayrıca berberlerde kan taşı kesinlikle kullanılmamalı, zorunlu ise tek kullanımlık olarak tercih edilmeli.''
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli