Sayfalar

6 Ocak 2012 Cuma

Beslenme Ve Sporun Boy Uzamasına Etkisi Nedir?

Beslenme Ve Sporun Boy Uzamasına Etkisi Nedir?

Yüzyıllar önceki atalarımızla aramızdaki boy farkı en az 30 santimetredir. Buda gösteriyorki her geçen yıl atalarımızdan daha da uzun oluyoruz. ABD’de yayınlanan rapora göre 1960′lar da insanlardaki boy artışında yaklaşık 2cm’lik artış var. Bunun bir rastlandı yada ortama uyum olmadığını düşünülmektedir. Gelişen toplumlarda yeme alışkanlıkları yaşama biçimleri, sağlıklı ve dengeli beslenmenin boy uzamasındaki önemli etkenlerden birisi olabileceği belirtiliyor. Yapısal özellikler, genlerin yapısındaki değişikliklerle diğer bir kuşağa aktarılıyor. Bu nedenle genetik şifre kişinin boyunu belirliyen en önemli etkendir.
Gıdaların Boy Uzamanasına Etkisi Nedir?

Gıların boy uzamasıne atkisi anne karnında başlar. Bu yüzden doğru beslenme en önemli etkenlerden biridir. Anne dengeli beslenmeli, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Hamile kadınlar da sıkı diyet zararlı olduğu gibi aşığı kilolarında zararı vardır.
Spor Boy Uzatır Mı?

Boy uzamasına basketbol ve yüzme gibi sporların etkisi olduğu düşünülmektedir. Ancak kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Uzmanlar bu tür sporların kişinin genel sağlığına katkılarından dolayı vucut gelişimine ve boy uzamasına etki ettiğini yani ikincil bir etki olduğunu söylememktedir. Ancak her spor boy uzatmamktadır. Ancak her spor boy uzatmamaktadır.Örneğin, halter, güreş ve vücut geliştirme gibi kemik uçlarındaki büyüme plaklarına stres uyguladığından boy uzamasını yavaşlatmaktadır. Ancak buda kesin olarak kanıtlanmamıştır.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli