Sayfalar

6 Ocak 2012 Cuma

Büyüme Hormonu (HGH)

HGH İnsan Büyüme Hormonunun kısaltması veya işaretidir ve bu hormon fiili olarak vücudumuz için çok önemlidir. Bu tür hormon doğal olarak vücudumuzda üretilmektedir. Endokrin sistemimizde bulunan vücudumuzun temel bezi olan hipofiz bezi tarafından üretilmektedir ve bu tür hormon genel olarak kaslarımızın ve kemiklerimizin büyümesini harekete geçirmek için vücudumuz için faydalı ve hayati bir hormondur. Bu hormon da östrojen ve testosteron hormonlarına benzerdir.
İnsan büyüme hormonu hem çocuklar hem de yetişkinler için önemlidir. Çocuklarda bu hormon büyümeyi harekete geçirir ve yetişkinlerde ise bu hormon onların metabolizması için önemli bir rol oynamaktadır. Çocuklar büyüdükçe, büyüme hormonunun üretimi, özellikle 21 ila 31 yaş arasında, on yılda %14 civarında bir azalma ile düşecektir.
Yüzyıllar boyunca, bilim adamları her zaman ergenlik yaşımıza ulaşana kadar büyüme hormonunun bizim için önemli olduğunu ve sonra hormonun bizim vücudumuz için hayati önem taşımayacağını düşündüler. Ancak son çalışmalar, kaslar, kemikler ve kolajenin dönüşümü, yağ metabolizmasının düzenlenmesi de dahil, hayatımızdaki pek çok fiziksel aşamada ve sonrasında yetişkin hayatımızda daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve zinde olmak için hayati olduğunu göstermektedir.
Günlük beslenme, egzersiz ve uyuma düzenimiz vücudumuzdaki bu büyüme hormonunun normal üretimini düzenlemede çok etkilidir. Bu hormonun üretimini hareket geçiren başka etkenler de vardır ancak bu hormonun üretimine katkı bulunan en doğal uyarıcı uyumak ve egzersizdir ki normal bir uyuma düzenine sahip olmak ve çok egzersiz yapmanın her zaman daha sağlıklı olma nedeni de budur.
Vücudumuzda bu hormonun eksik olması hayatımızın farklı dönemlerinde bizim için farklı türlerde sorunlara neden olabilir. Çocuklardaki büyüme hormonu eksikliğinin başlıca bulgusu büyüme bozukluğu, boy kısalığı ve gecikmiş ergenliktir. Yetişkinlerde büyüme hormonu eksikliğinin bulgularını tanımlamak daha zorken, güç, enerji ve kemik kütlesi yetersizliğini, artan kardiyovasküler riski belirtmemeyi içerebilir. Sağlığın yanı sıra, yaşlı bireyler için büyüme hormonunun hayati olmasının başka nedenleri de vardır ve bu hormonun canlılığının en önemli katkısı yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olmasıdır.
Bu hormonun eksikliği ile karşılaştırıldığında, vücudumuzdaki aşırı büyüme hormonu da hayatımızın farklı aşamalarında da bizim için problem yaratabilir. Bu hormona fazlaca sahip olan çocuklarda uzun boy ile betimlenen dev hastalığına neden olabilir. Bu hormona fazlaca sahip olan yetişkinlerde yüksek kan basıncına, vücutta yumuşak doku şişmesi, el, ayak ve yüzde anormal büyüme, aşırı terleme eğilimi ve son ama aynı derecede önemli, aşırı saç uzamasına neden olabilir.
Büyüme hormonu eksikliğiniz olsa bile, telaşlanmanız için hiçbir neden yoktur çünkü bu düzensizlik için bir tedavi vardır. Büyüme hormonu eksikliğini giderme terapisi denilen bir tür terapi vardır ve bu tür bir terapinin büyüme hormonu eksikliği olduğu bilimsel olarak kanıtlanan çocuk ve yetişkinler tarafından alınması önerilmektedir. 1985 yılından beri, genetik mühendisliği tarafından yapılan sentetik büyüme hormonu kapsamlı şekilde ve uygun olarak kamuya sağlanmaktadır.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli