Sayfalar

1 Ocak 2012 Pazar

Kan grubumuzu ne kadar doğru biliyoruz?

Birçok kan veren kan grubunu bilmiyor ya da çeşitli kurum kimliklerinde belirtilen kan grupları yanlış...

TOBB ETÜ Hastanesi'nin Kan Transfüzyon Merkezi'nde, ''Kan grubumuzu ne kadar doğru biliyoruz?'' başlıklı bir araştırma yapıldı.
Sözlü bildirim ile yapılan araştırmada, bağışçılardan alınan kanlardaki kan grup sonuçları ile bağışçıların sözel olarak bildirdikleri veya resmi kimliklerinde yazılı olan kan grupları karşılaştırıldı.
Ocak 2010–Ağustos 2011 tarihleri arasında TOBB ETÜ Hastanesi KTM'ne gelen 3 bin 164 bağışçıya, kan grubu bilgileri soruldu. Kimliği olanların kimliklerine bakıldı, olmayanlardan sözel bilgi alındı. Bağışçı bilgileri, bağışçı numarası, cinsiyet (Kadın/Erkek), bağışçının bildirdiği kan grubu, bildiri şekli (kimlik/sözel) ve TOBB ETÜ Hastanesi KTM'nde bakılan kan grubu olarak kaydedildi. Bağışçıların kan gruplarına, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen 11 Nisan 2007 tarih 5624 sayılı ''Kan ve Kan Ürünleri Kanunu ile Kan ve Kan Ürünleri Yönetmeliği'' doğrultusunda tam kan alınarak tüp metodu ile bakıldı.

Kan gruplarını yanlış biliyorlar

Araştırma kapsamında bağışçılara ait bilgiler analiz edildi. Toplam 3 bin 164 bağışçının ibraz edilen kan grupları ve merkezde farklı çıkan test sonuçlarının genel toplam oranları ve yanlış bilinen kan grubu oranları değerlendirildi.
Buna göre, 3 bin 164 bağışçının 675'i (yüzde 21.34) kan grubunu sözel, 2 bin 489'u (yüzde 78.66) çeşitli kurumlara ait kimlikleri ile kan gruplarını beyan etti. Araştırmaya katılan bağışçılardan 78'inin (yüzde 2.46) kan grubunu yanlış bildiği saptandı.
Kan grubunu sözel olarak beyan edenlerin 37'si (yüzde 1.17) ve çeşitli kurumların kimliklerinde belirtilen kan gruplarının 41'inin (yüzde 1.29) yanlış olduğu saptandı.

''Geri dönüşümü olmayan hatalara yol açabilir''

Araştırma hakkında konuşan Başhekim Prof. Dr. Necati Çanakçı, sonuçlar üzerine bağışçıların kan gruplarını yanlış bildiklerine ilişkin bilgilendirildiğini ve doğru kan grubunun belirtildiği yeni kan grubu kartı verildiğini söyledi.
Bağışçılardan alınan kanlardan yapılan transfüzyon sırasında veya sonrasında herhangi bir reaksiyonun KTM'ye bildirilmediğini ifade eden X, ''Sonuç olarak, yapılan çalışmaya göre kan gruplarının yüzde 2.46 oranında yanlış bildirilmesi, çok acil kan transfüzyonunun gerektirdiği durumlarda geri dönüşümü olmayan hatalara yol açabilir'' uyarısında bulundu.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli