Prof. Dr. Emir, kalp hastalıklarında kolesterol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, genetik rahatsızlıkların çok etkili olduğunu, insanların belli bir yaştan sonra düzenli kontrol yaptırması gerektiğini belirterek, ''Erken teşhis, kolay tedavi demek. Kalp krizi geçirdikten sonra hastada tedavi koşulları zorlaşıyor. Özellikle Karadeniz'de sigara tüketimi çok yaygın ve fazla. Guatr vakası çok yüksek olduğu için kalp ritm bozukluğu, yüksek tansiyon hastalıkları bölgede sıkça ortaya çıkıyor'' dedi.
Bölgede yeme alışkanlığının çok farklı olduğunu da ifade eden Emir, ''Kalp damar hastalıklarının genel nedeni yeme alışkanlıkları. Rize'de kahvaltıda bile kırmızı et tüketiliyor. Sebze yemeği diye yapılan yemeklerin hepsinin içerisinde kırmızı et var. Kahvaltıda bolca tereyağı ve yağlı kavurma mevcut. Sabah kahvaltısından akşam yatıncaya kadar kırmızı et çok yağlı olarak her yemekle birlikte tüketiliyor'' diye konuştu.
Yemeklerin büyük bölümünü kırmızı etin oluşturduğunu vurgulayan emir, şöyle devam etti:
''Mutlaka et tüketilmeli. Yedi yaşında da 70 yaşında da insanlar et tüketmeli. Bu ihtiyaç dengeli beslenme ile giderilmeli. Ancak aşırıya kaçılmamalı. Özellikle Rize'de vücudun ihtiyacının yüzde doksanı kırmızı etle karşılanıyor. Sebze sadece salatanın içerisinde görülüyor. Sebze yemeği diye yapılan yemeklerin hepsinin içerisinde kırmızı et var. Sebzeler kırmızı etin yanında çeşit olarak duruyor.''
''Dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz"
Sebze tüketiminin sağlık açısından çok önemli olduğunu vurgu yapan Emir, şöyle devam etti:
''Sebzelerin sadece kalp hastalıkları için değil, kolon kanseri için de çok faydası var. Kırmızı et bağırsak kanseri riskini artırırken, sebze posası bağırsakları koruyor. Araştırmalarda sebze tüketmeyenlerde daha fazla bağırsak kanseri vakasına rastlanıldığı görülmüştür. Sadece Karadeniz için değil bütün Türkiye için sebze tüketimi çok önemli. Dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.''
İnsanların Karadeniz'deki yemek kültürüne hayran kaldığını kaydeden Emir, şunları kaydetti:
''Herkes yemeklerin tadından, güzelliklerinden bahsediyor. Ancak yemeklerde bolca kullanılan tereyağı dikkatten kaçıyor. Doymamış yağ oranı fazla olan tereyağı kalp damar tıkanıklığı riskini artırıyor. Kırmızı et tüketimi her zaman ilk sırada. Karadeniz'de bolca balık olmasına rağmen tüketimi çok az. Özellikle sağlık problemi olanlarının yeme alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekiyor. Balık ve sebze tüketimi artırılmalı.''
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları