Kişilik üzerinde kalıcı etkiler bırakan travmalar, sinema ve video aracılığıyla uygulanan sineterapi yöntemiyle tedavi ediliyor.
Pensilvanya'daki özel bir tıp fakültesi ve Lake Erie College of Osteopathic Medicine'da (LECOM) Psikiyatrist olarak görev yapan Dr. Mehmet Fuat Ulus, film ve video klip aracılığıyla uygulanan sineterapi yönteminin, travma hastalarını eğlendirme, eğitme ve tedavi etme amacı taşıdığını söyledi.
Ulus, izletilen senaryoların hastaların yaşadığı problemlere paralellik gösterildiğini belirterek, tedavi seanslarına katılan hastalarda büyük oranda iyileşmeler görüldüğünü kaydetti.
Travmalarda, sineterapi tedavi yönteminin Türkiye'de de büyük oranda kullanıldığını ifade eden Ulus, ''Türkiye'de sinemanın hala sevilmesi, sinemaya gidenlerin eğitim ve iç görülerinin ileri olması buna yardım etmektedir'' şeklinde konuştu.
''Kısa dönemde pozitif sonuç''
Ulus, sineterapi uygulanan travma hastalarında kısa bir dönemde pozitif sonuçlar kaydedildiğini belirterek, bu yöntemin her türlü travmaya uygulanabileceğini söyledi.
Sineterapi sürecinde, travmanın kişi üzerinde bıraktığı zararlı etkinin ardından, kişinin tedaviye hazır olup olmadığının önemli olduğunu ifade eden Ulus, şunları kaydetti:
''Travmalarda genel olarak birkaç devre deneylenmekte ve izlenmektedir. En çok kayıtlanan travmalar reddetme-inanmama, öfke-kızgınlık, üzüntü-yas, kabullenme-ileriye bakmaya başlayabilme devrelerinin birbirini takip etmesi hallerinde tedavi uygulanır. Ancak kültür, etnisite, gelenek ve görenek bakımdan değişik toplumlarda değişik kombinasyonlar oluşabilir. Tedavide şahsın veya grupların perdedeki travmaya uğramış olan aktör ve aktrislerle duygusal bir bağ kurabilmeleri ve kendi problemlerini dile getirmeye başlamaları, tedaviye yönelmekte olduğunu gösterir. Kişi, tedavi sürecinde yaşadığı olayı perdedeki senaryoya göre değerlendirerek, psikolojisindeki zararlı etkileri en aza indirir. Diğer bir deyişle, sinema, ''terapist'' rolünü oynamaktadır.''
Sineterapiyle tedavi edilen hasta istatistiğine göre, tedaviden en çok kadınlar, çocuklar ve yaşlıların fayda gördüğünü belirten Ulus, ''Çocukların düş gücü, kadınların problemi çözmedeki motivasyonları, yaşlıların savunma işlevlerinin kuvvetli olmasından dolayı tedaviden daha fazla fayda elde edilmektedir. Erkekler ise aksine 'erkeklik gururu' ve kibir sahibi olmalarından ötürü sineterapi yönteminde pozitif sonuçlar alamadı'' dedi.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları