İnsanın sidik torbası geceleri daha fazla idrar depolayarak, normalde uykunun bölünmemesini sağlıyor. Farklı depolama kapasitelerinin ne şekilde ayarlandığını Japon bilim insanları açıklığa kavuşturdu...
Mesanenin boşaltımı, mesane kası hücrelerindeki bir proteinle ayarlanıyor. Gün ritminde düşen üretim doğrudan doğruya iç
saatimizle çalıştırılıyor (Nature Communications). Bu proteinden çok az üretebilen genetik fareler, uyku sırasında daha fazla idrar boşaltmışlar. Bu nedenle geceleri sık sık tuvalete kalkan insanlarda iç saatin bozuk olduğu düşünülebilir. Çünkü sağlıklı bir insanda gece uykusu sırasında daha az sidik üretildiği gibi mesanede daha fazla miktarda depolanıyor (Kyoto Üniversitesi’nden Osamu Ogawa).
Yani mesanemizi ne sıklıkta boşaltmamız gerektiği sadece aldığımız sıvıya değil günün saatine de bağlı. Burada her beden hücresinde atan iç saatimiz devreye giriyor. Gece ve gündüz ritmi, bedendeki hangi süreçlerin çalıştırılması gerektiğini söylüyor biyolojik saate. Bilim insanları farelerle gerçekleştirdikleri deneyler sırasında, mesane kası hücrelerindeki Connexin43 proteininin gece ve gündüz depolanan idrar miktarının ayarlanmasından sorumlu olduğu görülmüş. Daha düşük Connexin43 geni üreten fareler geceleri daha fazla idrar boşaltıyorlar.
Son bilgiler sayesinde geceleri altını ıslatan çocuklar ve yaşlılar için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilebilmesi umuluyor. Japon bilim insanlarının açıklamasına göre okul çocuklarının yüzde onu ve altmış yaşını geçkin yetişkinlerin yüzde altmış ila doksanı gece yataklarını ıslatıyorlar.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları