Sayfalar

İzleyiciler

30 Mayıs 2015 Cumartesi

Embriyo Donasyonu Hakkında



embriyo donasyonu
Kadında ve erkekte üreme hücrelerinde eksik bulunuyor ise, yani yumurta hücresi ve sperm hücresi eksik ise embriyo donasyonu sayesinde çocuk sahibi olmaları mümkündür.
Yumurta ve sperm hücreleri farklı kişi ya da bankalardan temin edilir. Bu hücreler döllendirilir. Geliştirildikten sonra ise anne adayına transfer edilir. Bu uygulama için yine yumurta nakli yani donasyonu ve sperm naklinde olduğu gibi çiftin özelliklerine uygun kişilerden seçilir.
Embriyo donasyonunda genetik olarak çifte ait olamayacak bir bebek olsa bile, kadının gebeliği tecrübe etmesini, bebeğini emzirerek arada bağı kuvvetlendirmesini, gebelik tecrübesinin çift olarak yaşanmasını sağlar. Bu sebeple evlat edinme gibi bir opsiyondan daha faydalı olabilir.

Hangi durumlarda embriyo donasyonu?

Kadın ve erkek üreme hücreleri kaynaklı sorunlar söz konusu olduğunda embriyo donasyonu tedavisine başvurulabilir. Embriyo donasyonu tedavisine başlamak için anne adayı bütün sağlık testlerine tabii tutulur. Böylelikle gebeliğe uygun olup olmadığı anlaşılır. Kadının yaşı 40 yaş ve üzeri ise ve erkekte azospermik sorunlar mevcut ise çoğunlukla embriyo donasyonu tedavisine başvurulmaktadır.
Embriyo donasyonu yine 40 yaş ve üzeri evli olmayan kadınların da bebek sahibi olmak için başvurabildikleri bir tedavidir.

Embriyo donasyonunda yumurta için yumurta donorünün seçimi

Yumurta verecek olan kişi, çiftin fiziksel ve genetik özelliklerine göre seçilir. Çifte en uygun kişiden yumurta temini yapılır. Kişinin saç rengi, ten rengi, kan grubu gibi özelliklerinin uyumlu olmasına dikkat edilir. Yumurta verecek olan kişi yani yumurta donörü 20-29 yaşları arasında, doğurgan, genç ve sağlıklı olması gereken ilk koşuldur. Bunun yanında herhangi bir genetik hastalığa sahip olup olmadığı da yapılan testlerle araştırılır.

Embriyo donasyonunda sperm için banka sperminin seçimi

Tedavi için tercih edilecek banka, spermi çiftin isteklerini dikkate alarak fiziksel özellikler ve kan grubu göz önünde tutularak hassasiyetle seçer. Ardından da yumurta donorünün yumurta nakil günü elde edilen yumurtalarla birleştirilerek döllendirilmektedir. Banka spermleri, yurt dışında bütün testlere tabii tutulmuş, dölleme yeteneği oldukça başarılı, sayı, hareketlilik ve morfolojik olarak oldukça kaliteli olan hücrelerdir.

Embriyo donasyonu tedavisi öncesi yapılan testler nelerdir?

Embriyo donasyonu tedavisinden önce kadının adet döngüsü düzenli ise, adet kanamasının 2. Ya da 3. günü uygulanan:
  • FSH, LH, E2 ve PRL nin dışında,
  • T3, T4,
  • Açlık Kan Şekeri,
  • Tam Kan Sayımı,
  • HbsAg,
  • Anti-HCV,
  • HIV testleri uygulanır.
Erkek için ise,
  • HbsAg,
  • Anti-HCV,
  • HIV testleri uygulanır.
Testler aç karnına yapılmaktadır. Testler 6 ayda bir yenilir.

embriyo donasyonu2

Embriyo donasyonu tedavisinin aşamaları nedir?

Embriyo donasyonu tedavisine yumurta verecek olan donorün seçilmesinden sonra anne adayının adet döngüsü ile beraber tedaviye başlanır. Şayet kadın düzenli olarak adet görmüyor ise, çeşitli ilaçlarla adet döngüsünün düzene girmesi sağlanır.
Bu sayede donör ve kadının adet düzenleri uygun duruma getirilir. Ardından da tedavi başlar. Tedavi sürecinde anne adayı rahim hazırlığı için belirlenen ilaç programıyla tedaviye başlamak için hazırlanmaktadır. Bu hazırlık dönemi ortalama olarak 15-17 günde tamamlanır. Bu süreç içinde kadının rahim cevabının incelenmesi için hastanın belirli günlerde muayenesi yapılır. Bu sonuçlara göre ilaç programının değiştirilmesi ya da doz ayarlaması yapılabilir.
Embriyo donasyonu tedavisi yaklaşık olarak 3 günde tamamlanır.
Embriyo transferi yapıldıktan 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır. Bu sayede gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği anlaşılır.

Embriyo donasyonu tedavisinin başarı oranları nedir?

Embriyo donasyonu yapılan donasyon tedavileri arasında en yüksek gebelik oranlarına sahip tüp bebek tedavisidir. Bu tedavide yumurtalar genç, sağlıklı ve doğurgan annelerden temin edildiği için başarı şansı yüksektir. Spermler de aynı şekilde oldukça kalitelidir. Bu sayede başarı oranları % 70 olmaktadır.

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları