Sayfalar

İzleyiciler

28 Mayıs 2011 Cumartesi

Sterilizasyon Kontrolü

Sterilizasyon Kontrolü
Sterilizasyon asla kesin değildir, bu sebeple sık sık ve düzenli olarak kontrol prosedürleri uygulanmalıdır. Bu sterilizasyon kontrolleri indikatörler yardımıyla sağlanmaktadır.

Ortodonti Laboratuvarında Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon

Ortodonti Laboratuvarında Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
Dişhekimliği uygulamalarında dezenfeksiyonun hızlı ve etkin olması beklenir. Kullanılan malzemenin kısa bir süre içerisinde tekrar kullanıma hazır hale gelmesi gerekmektedir. Sterilizasyona uygun olmayan veya dezen-feksiyonu yeterli olan malzemeler için en sık kullanılan dezenfektan maddeler şunlardır:

Fotoğraf ve Röntgen Çekiminde Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon

Fotoğraf ve Röntgen Çekiminde Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
Ortodontik tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında Fotoğraf ve Röntgen Bölümü hastalar tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Rutin olarak hastalardan ağız dışı ve ağız içi fotoğrafların yaraşıra; sefalometrik, el-bilek ve panoramik radyografiler alınmaktadır.
Ağız içi fotoğraflar alınırken ağız içinde ekartörler ve aynalar kullanılmaktadır. Bu malzemelerin tekrar kullanılmadan önce mutlaka dezenfeksiyonunun sağlanması gerekmektedir.
Yine aynı şekilde, radyografiler çekilirken başın sabitlenmesi için kullanılan alın parçası ve kulak çubuklarının da dezenfeksiyonunun sağlanması gerekmektedir. Isırma çubuğu tek kullanımlık plastik kılıflar ile kaplanmakta olup her hastada değiştirilmelidir.
Hastaların konumlandırılması sırasında görevli kişilerin mutlaka her hasta için yeni eldiven kullanması gerekmektedir.
Sonuç
Sonuç olarak ortodonti kliniklerinde sterilizasyon ve dezenfeksiyon şartlarının tam olarak sağlanabilmesi için aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:
▲ Klinikte kullanılan aletlerin uygun yöntemlerle sterilizasyonunun yapılması gerekmektedir. Aygıt seçimi son derece önemlidir. Çünkü üniversal bir sterilizasyon aygıtı bulunmamaktadır. Grup olarak ya da tekli çalışma koşulları, sterilize edilecek aletlerin tipi ve miktarı gibi faktörler aygıt seçimini etkilemektedir.
▲ Ortodonti pratiği için tavsiye edilen sterilizatörler modern otoklavlar ve kimyasal otoklavlardır. Bunlar dışında pensler için kuru hava sterilizatörü de tavsiye edilebilir.
▲ Klinik ortamında hekimlerin mutlaka her hastada yeni sarf malzemesi kullanması gerekmektedir (eldiven, hasta önlüğü, bardak, tükürük emici vs.)
▲ Eldivenler çıkarıldıktan sonra eller mutlaka güncel el yıkama kurallarına uygun olarak yıkanmalıdır.
▲ Gözlük ve maske kullanmaya özen gösterilmelidir.
A Hastalara ait malzemelerin ağzı kapatılabilen poşetlerde saklanması ve gerekirse kullanımdan önce dezenfeksiyonu yapılmalıdır.
▲ Kapalı ambalajlı tek kullanımlık ark telleri tercih edilmelidir.

Cerrahi Sınav Videolar - Lisans Öğrencileri İçin Operasyon Cerrahisi

Surgical Examination Videos - Operative Surgery For Undergraduates

English | 640x352 | XVID | 30fps 859kbps | 127kbps 44.1kHz | 514MB
Genre: eLearning

Ağız Nedir - Ağız Hakkında

İnsan ve hayvanların besinlerini aldığı, dudaklar arasındaki açıklık. Ağız yapıları her canlı grubunda, beslenme özelliğine göre değişiklik gösterir. Örneğin ilkel omurgalı canlılarda çene yoktur. Gelişmiş olanlarda çene besinin alınmasına ve üzerinde bulunan dişler de besinin daha iyi değerlendirilmesine yardımcı olur. İnsanlarda ve bazı otçul memelilerde, ağza alınan besin öncelikle mekanik olarak parçalanır ve tükürükle ilk sindirim işlemi başlar. Ağız boşluğu çevresindeki tükürük bezlerinden salgılanan tükürük, besinin bir bölümünü ıslatır ve çözer. Böylece, sindirim kanalının sonraki bölümlerinden geçmesi kolaylaşır. İnsan tükürüğünde bulunan nişasta parçalayıcı bir enzim, besinlerdeki nişastanın ağızda parçalanmaya başlamasını sağlar.

Doku

Benzer hücre gruplarının yapı ve işlev bakımından farklılaşarak meydana getirdikleri hücre topluluklarına verilen ad. Her doku, mikroskop altında kolayca tanınabilecek şekle, büyüklüğe ve dizilime sahip hücrelerden oluşmuştur. Bu hücreler birbirlerine hücre arası maddeyle yapışırlar.

Bağ Doku - Doku Çeşitleri

Genel olarak dokuları birbirine bağlayan, bedenin bütününün ya da herhangi bir bölümünün şeklini koruyan ve bedenin bütün bölümlerini bir arada tutan dokuların ortak adı. Eklem bağları, kirişler, kemik dokusu, kıkırdak doku ve yağ dokusu gibi, bedenin yapısına destek olan bütün dokuları kapsar. Hücre sayısı az ve hücreler arası maddesi çoktur. Bağ dokudaki hücreler hareketli ya da sabittir. Sabit bağ doku hücreleri, hücre dışı liflerin korunmasından ve bakımından sorumludur; ayrıca bakterilerin yok edilmesinde de etkilidir. Sabit bağ dokusu hücrelerinden olan yağ hücreleri, besin maddelerini işleyerek depolar ve bedenin belli yerlerinde birikerek yağ dokusunu oluşturur. Hareketli hücreleriyse kanın dokulara geçişini düzenler. Pıhtılaşmaya, mikroorganizmaların saldırısına ve hastalıklara karşı bedenin savunma mekanizmalarına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Dokular, kendi aralarında yapacağı işe göre özelleşmişlerdir. Dokular yedi gurupta incelenebilir. Bunlar; kas dokusu, epitel doku, sinir dokusu, kan dokusu, bağ doku, kıkırdak doku ve kemik dokudur.
-----------
Doku, Kas Dokusu, Epitel Doku, Sinir Dokusu, Kan Dokusu, Bağ Doku, Kıkırdak Doku, Kemik Doku