Ortodonti Laboratuvarında Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
Dişhekimliği uygulamalarında dezenfeksiyonun hızlı ve etkin olması beklenir. Kullanılan malzemenin kısa bir süre içerisinde tekrar kullanıma hazır hale gelmesi gerekmektedir. Sterilizasyona uygun olmayan veya dezen-feksiyonu yeterli olan malzemeler için en sık kullanılan dezenfektan maddeler şunlardır:
▲ Gluteraldehit (% 2 alkali solüsyon) 30-60 dakikada dezenfeksiyon sağlar. Buharı toksik etkiye sahip olduğundan havalandırma ihtiyacı vardır.
▲ Formaldehit (%8'lik solüsyon) Orta dereceli dezenfeksiyon sağlar.
Ortodonti laboratuvarmda yapılan hemen her türlü aparey için hasta ağzından ölçü alınması gerekmektedir. Dolayısıyla klinik ortamındaki enfeksiyon odaklarının laboratuvar ortamına taşınması ve çapraz enfeksiyona sebep olması muhtemeldir.
Bu sebeple alman her ölçü laboratuvara taşınmadan önce bol su ile yıkanarak tükürük, kan ve diğer artıkların uzaklaştırılması sağlanmalıdır. Daha sonra, klinikte bulunan solüsyonlar (gluteraldehit solüsyonu) yardımıyla ölçülerin dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Laboratuvar ortamında yeniden yıkanan ölçülerden alçı model hazırlanması sırasında eldiven kullanılması diğer bir önemli husustur. Ölçü kaşıkları, tekrar kullanımdan önce mutlaka hazırlanan dezenfektan solüsyonlar içerisinde bekletilmelidir.
Müteharrik apareyler laboratuvarda hazırlandıktan sonra yine aynı yöntemle dezenfeksiyon sağlanmalıdır. Hazırlanan apareyler, laboratuvar ortamından izole edilmiş dolaplarda saklanmalı ancak kısa bir süre içerisinde ilgili hekime teslim edilmelidir.
Klinikte hasta ağzında uygulanan apareyler üzerinde daha sonra laboratuvarda yapılacak değişikliklerden önce de apareylerin dezenfeksiyonunun sağlanması gerekmektedir.
Genel prensip, klinik ortamıyla laboratuvar ortamının hijyenik açıdan birbirinden tamamen izole edilmesinin sağlanmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları