6T Acil Tıp Teknisyeninin görev tanımlarının temelini oluşturmaktadır.
1-TEDBİR
Acil Tıp Teknisyeni temelde kendisinin ve yaralının güvenliğinden sorumludur.Ambulans'ta görev alan Acil Tıp Teknisyeni bir çok tehlikeli olayla karşılaşmaktadır.Ambulans Operasyonları kompleks bir çok olayı içinde barındırabilmektedir.Tehlikeli Madde kazalarına giden bir Acil Tıp Teknisyeni , olaya karışan kimyasal ajanların etkilerini ve uyarı levhalarını bilme ve ayırt etme becerisine sahip olmalıdır.
Gece oluşan trafik kazalarında ise çevre güvenliğini sağlamak üzere ambulansta bulunan reflektörlerden faydalanmalıdır.Otoyolda meydana gelmiş bir trafik kazasında ; eğer olay yerine güvenlik güçleri ulaşmamış ve gerekli uyarı işaretleri yerleştirilmemişse , Acil Tıp Teknisyeni Ambulansta bulunan reflektörü en az 150 m uzağa yerleştirmelidir.Kaza geçiren araçların yanması ve infilak etme durumları söz konusudur.
Acil Tıp Teknisyeni olay yeri eğer güvenli değilse kendi güvenliğini tehlike altına atamaz.Komplike olaylarda diğer kurumlardan yardım istenmelidir.
2- TANI
Olay yeri güvenliği sağlanmış ise olaya karışan yaralılar hızlı bir şekilde değerlendirilmelidir.Solunum en önemli değerlendirme kriteridir.İlerlemiş dolşım problemi olanlar ikinci derecede öneme sahiptir.Acil Tıp Teknisyeni Solunum ve Dolaşım kontrolünü sağladıktan sonra diğer bir değerlendirme kriteri olan Şok'u kontrol etmelidir.Son sırayı ise ; Kırık , Çıkık ve yara stabilizasyonu ve değerlendirmesi almalıdır.
Acil Tıp Teknisyenin görevi mümkün olan en az sayıda ölüm ve sakat kalmayı sağlamaktır.
3- TEDAVİ
Önem sırası tespit edilen yaralılarda hızlı bir şekilde Medikal Bakım yapılmalıdır.Ekip çalışması bu durumda önemlidir.Solunum , Dolaşım bulguları Acil Tıp Teknisyeni için en önemli kriterlerdir.Bunların sağlanması ve duruma göre acil tedaviye vakit geçirilmeden başlanmalıdır.
4- TELEKOMİNİKASYON
Tedbir,Tanı,Tedavi işlemleri yapıldıktan sonra hastaların hızlı bir şekilde ileri tedavinin başlanacağı sağlık kurumuna nakil için hazırlık aşamasına geçilmelidir.Acil Yardım Ambulansları,Hasta Nakil Ambulansları ve Yoğun Bakım ambulansları sorunsuz bir transport için tüm araçlara sahiptir.Prehospital bakım için gerekli her türlü girişimi yapılarak hastaneye transport sağlanabilir.Duruma göre devletin diğer kurumlarından yardım talep edilmelidir.Ülkemizde henüz gelişme aşamasında olan Biyotelemetri ve Komuta ile daha hızlı iletişim için kullanılan Pocket PC Yazılımları hanüz kullanılmamaktadır.Telsiz sistemi geniş bir çapta haberleşmeye olanak sağlamaktadır.Maliyet olarak düşüktür.Afet durumlarında kesilen Cep telefonlarının yerini telsiz almaktadır.
5- TRİYAJ
Bir kitle kazasında yaralılar, yaralanma derecelerine göre sınıflandırılıp bunların tedavi öncelikleri belirlenir. Bu triyaj olarak bilinir. Esasen, savaş yaralılarının tedavi önceliği açısından sıraya sokulması şeklinde, askeri hekimliğin bilinen yöntemlerindendir. Fransızca (trier), sıraya sokmak, ayıklamak anlamındadır. Bundaki amaç, var olan tüm olanakları ulaşan her yaralıya ya da en ağır yaralıya ya da ilk ulaşılan yaralıya sunmak yerine, eldeki olanakların tümünü en çok yaşamı kurtarabilmek ve sekeli önleyebilmek için tıbbi gereklere göre yönlendirmek ve paylaştırmaktır. Normal zamandaki ilkyardım koşullarında olduğu gibi, bir yaralıya var olan tüm hizmeti götürmeye çalışmak, bir kitle kazasında sonuçta yarar yerine zarar verebilir.
Triyaj belli ilkeler içinde yapılmalı ve bu ilkeler önceden belirlenmiş olmalıdır. Triyaj, ilk başta sanıldığından ve görüldüğünden daha zordur, belli bir bilgi ve deneyim gerektirir. Triyaj kuralları kazanın derecesine, kazazede sayısına ve eldeki tıbbi yapıya, kurtarma, taşınma ve cerrahi olanaklarına göre değişir; bu nedenle farklı durumlarda öncelikler farklı olabilir, hatta bir felaketin yönlendirilmesi sırasında farklılıklar ortaya çıkabilir. (1)
6 - TRANSPORT
Yeni çıkan Ambulans Yönetmeliği ile kara ambulansları dışında ki ambulansların özellikleri anlatılmıştır.Ülkemizde en yaygın taşıma karayolu ile yapılmktadır.Olayın durumuna göre Askeri ve Özel Ambulanslardan yardım istenilmektedir.Uygun Taşıma ancak iyi bir ekipman ve eğitilmiş sağlık personelleri tarafından yerine getirilebilir.Hava Ambulans hizmeti için Sağlık Bakanlığı çalışmalarını yürütmektedir.
Kaynakça:
1-Tübitak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları