Yeni bir araştırmaya göre yağlı yemekler insan vücudunu bazı kimyasallar salgılamaya itiyor. Bu kimyasallar insanın kendisini iyi hissetmesini sağlıyor ve bu yüzden de yağlı yemeği elden bırakmak daha da zorlaşıyor. Bilim adamları salgınanan bu kimyasalın marihuana kullanıcılarında salgılandığını söyledi.
New York Times’ın haberine göre, bu hafta Proceedings of the National Academy of Science (Ulusal Bilim Okulunda İlerlemeler) dergisinde yayımlanacak yeni araştırma, ‘endokanabinoid’ isimli kimyasalın insanlara uyuşturucu benzeri bir his verdiğini ve yağlı yemekleri hızlı ve sürekli yemeye ittiği sonucuna vardı. Bunun dışında araştırmacılar, şekerli ya da yüksek proteinli yemeklerin bu etkiyi yapmadığını da ekledi.
Yıllardır endokanabinoid kimyasalının vücuda etkilerini araştıran California University profesörü Daniele Piomelli bu keşfin, mide ve bağırsakların yağ alımında önemli bir rol oynadığının kanıtı olduğunu belirtti.
Endokanabinoidis, ilk olarak seneler önce bilim adamları marihuananın etkilerini araştırırken bulundu ve doğru uyarıcıları kullanarak bu kimyasalın acı ve endişe azaltıcı bir etkisinin olduğu sonucuna varıldı. Bu uyarıcı her ne kadar patates kızartması gibi yağlı bir şey olabilse de, bunun daha sağlıklı yolları da var. 2003’te yapılan bir araştırmaya göre, 50 dakikalık tempolu bir koşunun veya bisiklete binmenin, vücutta benzer kimyasalları salgıladığını ve ‘koşucu kafası’ (runner’s high) diye adlandıran bir duruma neden olduğunu söyledi.
Bu sayede tıp araştırmacılarının, Piomelli’nin bu araştırmasını alarak vücudun endokanabinoid kabulünü ve alımını durdurabilecek bir ilaç ile yağlı yemeklerin aşırı yenmesinin önüne geçmeye çalışmalarını beklemekse hiç de şaşırtıcı olmayabilir.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları