Liposuction, vücutta belli bölgelerde birikim yapan yağların, küçük bir delikten girebilecek ince bir kanül yardımıyla vakum yapılarak çıkarılması işlemine denir. Liposuction, suction lipektomi, lipoplasti, gibi terimler de aynı anlamda kullanılıyor. Halk arasında yağ alma, yağ aldırma, yağ emme gibi terimler de aynı ameliyatı adlandırmada kullanılıyor. Lipoinjection ve lipofilling, yağ hücrelerinin, liposuction yöntemi ile bir yerden alınıp başka bir yere injekte edilerek dolgu amacıyla uygulanışı, liposhaping ve liposculpture terimleri, liposuction ile birlikte yağ injeksiyonu da yapılarak vücudun yeniden şekillendirilmesi anlamına gelir.
Bölgesel yağ birikimleri spor yapmaya, ısrarlı diyet programlarına rağmen bir türlü yok edilemeyen inatçı birikimler olarak karşımıza çıkar. Hani “Spor yapıyorum, olmuyor… Diyet yapıyorum, olmuyor… Denemediğim bir şey kalmadı. İstediğim kiloya ulaştım, yine de bu çıkıntılardan kurtulamadım.” diye yakınanların dert yandığı yağlar bunlardır. Gerçekten bölgesel yağ fazlalıkları her türlü çabaya karşı inatla yok olmaz. Bu birikimlerden kurtulmanın tek, kesin ve kalıcı yolu ise liposuction ameliyatıdır. Kesin ve kalıcıdır, çünkü vücuttaki yağ hücrelerinin çoğalma özelliği yoktur, bu yüzden yağlar liposuction ile alındıktan sonra, bu bölgelerde tekrar yağ birikimi olmaz. Kilo alındığında yağ hücreleri çoğalmaz, sadece hücrelerin içinde depoladıkları yağ miktarı artar. Bir bölgedeki yağ hücreleri alınıp da sayıca azaltıldığı zaman kilo alınsa da o bölgede yağ hücrelerinin sayısı aynı kalır, sadece hücrelerin büyüklükleri artar. Ameliyattan sonra kilo alımı olursa vücudun genelinde bir yağ birikimi oluyor, bundan, liposuction yapılan bölgeler de ancak kendi payına düştüğü kadar etkilenir, yeniden eskisi gibi bir birikim olması mümkün değildir. Bu nedenle liposuction sonrası alınan sonuçlar son derece kalıcıdır.
Liposuction hangi bölgelere uygulanır?
Liposuction fazladan yağ birikimi olan herhangi bir yere uygulanabilir. Çoğu zaman uygulanan yerler, kadınlarda çene altı, kolların üst kısmı, sırt, bel, karın, kalça, basen, uyluk ve dizlerin iç yüzü, erkeklerde çene altı, göğüs, göbek ve bel bölgesidir.
Bir kerede ne kadar yağ alınır?
Tıp literatürüne şöyle bir göz atarsak, benim için inanması zor miktarlar karşımıza çıkıyor. Dünya üzerinde bir defada 100 kg ve üzeri hastalardan 20 litrenin üzerinde yağ alan cerrahlar var. Bence bu, hiçbir zaman cesaret edemeyeceğim bir çılgınlık sayılır. Ama bu cerrahları da takdir etmek gerek. Normal koşullarda risk oluşturmadan alınan yağ miktarı, bir kerede vücut ağırlığınızın %5-6’sına kadar emniyet sınırları dahilinde sayılır. Yani 70 kg ağırlığında olan bir kişide yaklaşık 4 litreye kadar riske etmeden, güvenle yağ alınabilir. Bu sınır aşılırsa vücudun yağ metabolizmasında, sıvı elektrolit dengesinde, kan düzeyinde bozulmalara yol açabilir.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları