Ülkemizde süt tüketiminin yetişkinler için gereksiz hatta faydasız olduğu tartışması devam ederken, International Dairy Journal dergisindeki araştırmaya göre, her gün içilen bir bardak sütün bile beyin etkinliği üzerinde önemli ölçüde olumlu etki yapıyor.
Sütün kemik yapısını güçlendirdiği, bedenin vitamin ve protein ihtiyacını gidermede önemli katkısı olduğu uzun süredir biliniyordu.
Şimdi doğal bir beyin doping maddesi olduğu da anlaşıldı. Düzenli olarak süt, yoğurt, peynir hatta dondurma gibi süt ürünleri tüketenler, zekâ ve bellek testlerinde daha başarılı olmuş (Maine Üniversitesi). 972 kadın ve erkeğin beslenme alışkanlıkları ve ne kadar süt ürünü tükettikleri öğrenildi. Daha sonra, 23-98 yaş arası katılımcıların konsantrasyon, bellek ve öğrenme yetilerini ölçmek için sekiz test yapılmış. Haftada beş ila altı kez süt ürünü tüketenler, bellek testlerinde, ender süt ürünü alanlara kıyasla çok daha başarılı bulunmuş.
Her gün az yağlı veya yağsız süt içmek için bile bu sonuçlar yeterli bir sebep. Süt ürünlerindeki magnezyum gibi besleyici maddeler bellek kaybı ve demans hastalıklarını önlemede yardımcı olabilir. Hatta kalp hastalıkları ve yüksek tansiyondan da koruyabilir ki bu da beyin yetisinin düzenli olarak çalışmasını sağlar.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları