Kış aylarında sıkça yakalandığımız bronşit nedir? Bronşit hastalığına karşı neler yapılabilir, ne gibi önlemler alınabilir? Bronşit hastalığına dair tüm merak ettiklerinizi sizin için araştırdık.
Peki, yetişkinlerden daha fazla çocukları etkileyen bronşit nedir? Bronşit, alt solunum yollarında bronşların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Aynı zamanda yangı veya iltihaplanma şeklinde içsel dokulara verilen hasara karşı verdiği bir tepkime olarak geçmektedir. Bronşit akut ve kronik olmak üzere iki şekilde incelenebilir.
Bronşit belirtileri nelerdir?
Bronşit hemen hemen her yaşta herkesin başına gelebilen soğuk algınlığı ve griple birlikte nükseden bir kış hastalığıdır. Genellikle kış aylarında karşımıza çıkan bronşitten önce, bronşit ne demek sorusunun cevabına gelelim. Bronşit yukarıda belirttiğimiz açıklamalara istinaden aynı zamanda bronş ve bronşcukların
iltihaplanması olarak bilinir.
Bronşit olan veya kronik bronşit hastalığıyla baş etmek zorunda kalan insanlar sürekli olarak “bronşite ne iyi gelir” sorusunun cevabını araştırmaktadır. Bronşit hastalığı, gerek doğal yöntemler gerekse ilaç tedavisi ile kısa sürede tedavi edilebilir bir hastalıktır. Düzenli ilaç kullanımı ile birlikte kısa sürede tedavi edilebilir hastalıklar arasında yer almaktadır.
Bronşit hastalığına karşı evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bronşite iyi gelen bitkiler arasında bulunan hatmi çiçeği, acı biber, kekik, sarımsak ve bal karışımı gibi besin maddeleri bulunmaktadır. Bronşit bitkisel tedaviyöntemiyle hafifletilebilir bir hastalıktır. Doğru bitki karışımları ve hekiminizin önerdiği ilaçları kullanarak kısa sürede iyileşebilirsiniz.
Bronşit nasıl geçer?
Bronşit tedavisi için incir kürü oldukça yararlı olan kürler arasında yer almaktadır. İncir kürü için iki su bardağı suyu içine 15 ila 20 adet arası kuru incir atın ve 10 dakika boyunca kaynatın. 10 dakika boyunca kaynadıktan sonra altını kapatın ve dinlenmesi için 20 – 25 dakika kadar bekleyin. Daha sonra bu karışımı üçe ayırın ve sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç defa tüketin. Bu kürü 10 gün boyunca uygulayabilirsiniz. 10. Günün sonunda eğer hala bronşitiniz geçmediyse 3 gün ara verin ve bu karışımı tekrarlayın. İncir kürünün günlük olarak ve taze tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Yine doğadan gelen farklı bir tedavi seçeneği ise yulaflı saman kürüdür. Bu kürü yapmak için bir tatlı kaşığı yulaf samanını bir bardak suyun içine atın ve ateşe koyun. Yulaf samanlı suyu 5 ila 10 dakika arasında kaynatın ve daha sonra soğumaya bırakın. Bu karışımı soğuduktan süzerek tüketebilirsiniz. Bu kürü üç hafta boyunca günde iki çay bardağı şeklinde tüketebilirsiniz. Bu karışımı hazırlarken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de 10 saatten fazla beklemiş karışımı tüketmemek ve her seferinde taze olarak hazırlamak.
Peki, bronşit neden olur ve nasıl tedavi edilir? Bronşit genellikle soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyonlar sonucu meydana gelmektedir. Bronşit kolay tedavi edilebilir hastalıkların başında yer almaktadır. Hekiminiz tarafından önerilen bronşit ilaçları da hastalığınızın tedavisinde oldukça etkili ve kesin sonuçlar vermektedir. Eğer bronşitiniz olduğunu düşünüyorsanız göğüs hastalıkları uzmanından randevu alabilirsiniz. Bronşit belirtileriarasında aşağıdakiler yer almaktadır.
- Nefes darlığı
- Öksürük
- Göğüste hırıltı sesi
- İştahsızlık
- Boğazda ağrı
- Halsizlik
- Şeffaf veya sarı renk ya da kanlı balgam
- Yüksek ateş
- Şiddetli öksürmekten dolayı karın ağrısı
- Baş ağrısı veya eklem ağrıları
- Üşüme
- Titreme
- Burun tıkanıklığı
- Hapşırma
- Boğazda kaşıntı
- Göğüste ağrı
- Nefes darlığı
Bronşit hastalığı genellikle ilaç tedavisi gerektiren bir hastalıktır fakat bazı durumlarda bitkisel ürünlerde tedaviye yardımcı olabilir. Bronşite önlem olarak bronşit atleti kullanabilir, bitkisel ürünler tüketebilir ve doktorunuz tarafından önerilen ilaçlarınızı düzenli olarak kullanabilirsiniz.
Bronşitle ilgili akıllara en çok takılan sorulardan biri de bronşit bulaşıcı mı? Bronşit eğer soluduğunuz zararlı maddeler veya içtiğiniz sigaradan dolayı olmadıysa, bulaşıcı bir hastalıktır. Mikroorganizmaların neden olduğu bronşit özellikle çocukluk döneminde gözetilmesi gereken hastalıkların başında yer alır.
Bronşitin bulaşmasını engellemek için öncelikle bronşit başlangıcında hemen bir doktora başvurulması gereklidir.
Astım bronşite ne iyi gelir?
Bronşit astımın en belirgin özelliklerinden biri de hırıltılı nefes alıp vermektir. Hırıltılı nefes alıp vermeye öksürük, nefes darlığı ve enfeksiyonlar eşlik edebilir. Astım bronşit hastalıklarını toz, hava kirliliği ve dumanlı ortamlar oldukça etkilemektedir. Astım bronşite iyi gelen öneriler arasında; evinizde halı varsa kaldırmanız, tozlu ve sigara içilen dumanlı ortamlardan uzak durmanız ve kullandığınız günlük ürünlerinizi alerjik deterjanlarla yıkamanız önerilmektedir. Bunun dışından aşağıdaki önerileri de uygulayabilirsiniz.
- Sigara içilen ortamlardan uzak durun
- Odanın havasını nemli tutmaya çalışın
- Solunum yollarını açmak için buhar banyosu yapabilirsiniz (dilerseniz içine nane yağı veya okaliptüs yağı ekleyebilirsiniz)
- Sıcak içecekler tüketebilirsiniz
- Papatya çayı, nane çayı ve ıhlamur çayı boğazınızın yumuşamasına yardımcı olur
- Tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz
- Evcil hayvanınız varsa uyuduğunuz odaya girmemesine özen gösterin
- Kıyafetlerinizi veya uyuduğunuz yastık yorgan gibi günlük ürünlerinizi sıcak su ve alerjenik deterjanla yıkayın
- Klima alırken anti alerjen filtleri tercih edin
Sadece büyükleri değil bebekleri ve çocukları da etkileyen bronşit hastalığı için doktorunuz tarafından ilaçla önleyici tedaviler uygulanabilmektedir. 2 yaş bronşit tedavisi için genellikle, hekiminizin uygun gördüğü ilaç tedavisi yeterli olacaktır.
Bebeklerde bronşite ne iyi gelir?
Bronşit tedavisinde bebeklerin, büyük insanlara göre iyileşme sürece biraz daha uzun sürebilir. Bebeklerin ciğerleri büyüklere göre daha hassas olduğu için bebeğin enfeksiyon kapmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle bebekler için oksijen desteği ve bronşları genişletici ilaçlar kullanılabilir. İki yaşından küçük bebekleriniz için herhangi bir bitkisel tedavi yöntemine başvurmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.
Bronşit tedavisinde farklı ilaçlar tavsiye edilebilmektedir. Bunlar arasında; öksürük şurupları, antibiyotikler, mukolitik ilaçlar ve alerji ilaçları yer almaktadır. Akut bronşit herhangi bir tedavi yöntemine gerek kalmadan bitkisel çözümlerle bir veya iki hafta gibi kısa bir sürede kendiliğinden geçmektedir. Bronşit olup olmadığınızı öğrenmek için doktorunuz sizden akciğer testi, akciğer filmi ve kandaki oksijen miktarını belirten testler isteyebilir. Akut bronşitin tedavi edilmediği durumlarda; amfizem, kronik bronşit ve zatürre gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Kronik bronşit, akut bronşite göre daha uzun süreli yaşanır. Kronik bronşit bir ay veya daha uzun süreli gözlemlenebilir. Kronik bronşit son derece ciddi ve bulaşıcı bir hastalık türüdür. Tedavi edilmediği takdirde bronşdaki tüplerin iltihaplanmasına ve bu durum sonucunda zarar görmesine sebep olabilir. Kronik bronşit, akut bronşitin tersi olarak bulaşıcı değildir. Kronik bronşitte özellikle sigaralı ortamlardan ve hava kirliliği olan bölgelerden uzak durulması gereklidir.
Eğer üç hafta boyunca geçmeyen öksürüğünüz varsa ve gece uykunuzu bölecek kadar şiddetliyse, aşırı balgamlı bir öksürükse, nefes alıp verirken hırıltı yaşıyorsanız, ateşiniz 38 derecenin altına düşmüyorsa, nefes darlığı yaşıyorsanız ve uygulamış olduğunuz bitkisel tedaviler herhangi bir sonuç vermiyorsa en kısa sürede konusunda uzman bir göğüs hastalıkları uzmanından randevu alın.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları Bronşit Nedir ? Bronşit Belirtileri – Bronşite Ne İyi Gelir ?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları