Omega-3 Eksikliği Belirtileri, Nedenleri ve Doğal Tedavisi – Omega-3 yağları sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Ancak yakın zamanda yapılan bir çalışmada, kadınların çoğunluğunun yetersiz uyku ve kuru cilt gibi rahatsız edici semptomlardan muzdarip olmalarına yol açan ve aynı zamanda kalp hastalığı riskini potansiyel olarak artırmalarına neden olan omega-3 eksikliği yaşadıkları ortaya çıkmıştır.
Yine de panik yapmayın; Çoğu durumda, diyet ve yaşam tarzınızda basit değişiklikler yaparak omega-3 eksikliği kolayca giderilebilir.

Omega-3 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Bireyler üzerinde hafıza konusunda yaşanan ciddi problemler, gözün yeteri kadar görmemesi, dikkat eksikliğinin yaşanması, öğrenme güçlüğü çekilmesi ve bazı davranış bozuklukları omega 3 eksikliği belirtileri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kalp spazmı da ciddi bir omega 3 eksikliği belirtisi olarak kabul edilir.
Alzheimer hastalığına doğru götürecek belirtiler ve dolaşım ile bağışıklık sisteminde yaşanan aksaklıklar da bu hastalığın önemli belirtilerinden sayılmaktadır. Psikolojik açıdan bazı belirtiler de ciddi omega 3 eksikliği belirtileri arasında yer almaktadır. Ağlama krizleri, depresyon hali ve konsantrasyon bozukluğu örnek gösterilebilir.
Omega-3 Eksikliği Belirtileri;
Kuru cilt
Genç ve nemlenmiş cildin sırlarından biri, hücre duvarı yapısında doğal olarak bulunan omega-3 yağlardır. Omega-3 eksikliği cilt kuruluğuna neden olacaktır. Omega-3 ayrıca cildin sağlıklı besinleri absorbe etmesine ve sağlıklı görünen, parlak bir cilde neden olan zararlı ürünleri atmasına yardımcı olur.
Cansız saçlar
Cildinizin hücrelerinde bulunan omega-3’ler aynı zamanda saç köklerinde de bulunur, bu da onu parlak saçlar için önemli bir besin maddesi haline getirir. Omega-3 yağları saçı besler, saçın kalınlaşmasını destekler ve saç dökülmesine neden olabilecek kafa derisi iltihaplanmasını da azaltır .
Kırılgan tırnak
Kırılgan tırnaklar vücudunuzda bir şeylerin doğru gitmediğinin dışa vurumudur. Bunun neden omega-3 eksikliği olabilir. Pek çok çalışmada, balık yağları gibi hayvansal kaynaklardan elde edilen omega-3’lerin, bitkisel bazlı olanlara karşı vücutta emiliminin daha kolay olduğunu göstermiştir. Bu nedenle eğer mümkün ise diyetinize yağlı balıklar eklemek en iyisidir.
Uykusuzluk
Oxford Üniversitesi’nden yapılan bir çalışmada, daha yüksek seviyelerde omega-3’ün daha iyi bir uykuya sahip olduğu saptanmıştır. Ancak, her sabah omega-3 takviyeleri almanız tavsiye edilir. Yatmaya çok yakın zamanlarda omega-3 takviyesi almayınız. Bu zaman diliminde alınan takviyeler uykusuzluğa neden olabilir.
Düşük konsantrasyon
Çok fazla yağlı balık yenmemesi veya omega-3 takviyeleri alınmaması durumunda zayıf konsantrasyonla karşılaşabilirsiniz. Birçok insan, vücutta günlük omega-3 dozu aldığından emin olarak konsantrasyonlarında önemli gelişmeler yaşadı.

Yorgunluk

Kronik yorgunluğun birçok nedeni olabilir, ancak omega-3 eksikliği kronik yorgunluğa yol açan önemli bir etmendir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre yorgunluk omega-3 eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Bu nedenle yağlı balıklara diyetinizde yer vererek enerji seviyenizi artırın.
Eklem ağrısı (artrit)
Omega 3 yağları güçlü inflamasyon savaşçılarıdır. Artriti olanlarda yaygın olan eklemler arasındaki şişmeyi azaltabilir. Omega 3 takviyeleri almak eklem sertliği ve hassasiyetini azaltır, bu da artrit hastalarının omega-3’ü kullanarak çok daha az ağrı kesici ilaçlar kullanabileceği anlamına gelir. Başka bir çalışmada, omega 3 yağlarının osteoartritin neden olduğu kıkırdak yıkımına karşı etkili olduğunu saptanmıştır.

Omega-3 Eksikliği Nedenleri

Omega 3 eksikliği nedenleri arasında sağlıksız ve yetersiz beslenme koşulları yer almaktadır. Çok fazla sigara tüketimi, kahve ve çay tüketimi, yoğun bir çalışma temposu ve eklem ağrıları da omega üç eksikliğine neden olmaktadır. Özellikle balık başta olmak üzere omega 3 açısından zengin besinleri beslenme alışkanlığı içerisine katmamak en etkili nedenler arasında yer almaktadır. Hamilelik döneminde bebekler anne adaylarının vücudundaki faydalı maddeleri emdiği için genellikle hamilelik döneminde de omega 3 eksikliği görülebilir.

Omega-3 Eksikliği Tedavisi

Tıbbi yöntemler ve doğal beslenme programları sayesinde omega 3 eksikliği tedavisi mümkündür. Bunun için başta balık ve balık ürünleri olmak üzere omega üç açısından zengin olan besinler mutlaka beslenme program içerisine dahil edilmelidir. Bununla birlikte hafizaya çık iyi gelecek çalışmalara katılım sağlanmalı ve doktorların onay verdiği ilaç ve takviye ürünler de eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır.
Ayrıca bazı antidepresan olarak kullanılan ilaçlar da omega üç eksikliğini giderme konusunda yardımcı olmaktadır. Ancak bu ilaçlar yalnızca doktor onayı ile alınmalıdır. Balık yağı hapları ve yeşil sebzeler de omega 3 açısından faydalı gelebilir. Omega 3 yağı içeren besinler ve dışarıdan kullanılabilecek ürünler sayesinde tedaviden büyük ölçüde olumlu yanıt almak mümkündür. Ancak kalıcı bir sonuç açısından tıbbi yöntemler öncelikli olmalıdır.