Vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi adına vitaminleri istikrarlı bir şekilde almaya devam etmemiz gerekir. Özellikle A,D,E ve K vitaminlerinin eksikliği önemli etkiler yaratır. Bunlara özel olarak değinmeden önce vitaminin ne olduğunu anımsamakla başlayalım.
Vitamin Nedir?
Vitaminler hem ruh hem de beden sağlığımızı doğrudan etkileyen mikro besin öğeleridir. Şu anda tanımlanan 13 ayrı vitamin söz konusudur. Vücut içinde yarattığı etkilere ya da doz miktarlarına göre birbirlerinden ayrılırlar. Aynı zamanda yağda ya da suda çözülen vitaminler şeklinde iki temel grupta incelemek de mümkündür. A, D, E ile K vitaminleri doğrudan yağda çözünür. Eğer gündelik dozun üstünde tüketilirse vücutta belli düzeyde depolanır. Yetersizlik ibaresi bu anlamda görece düşüktür. Suda çözülen vitaminler ise vücut içinde stoklanamaz. Boşaltım sistemi üzerinden vücuttan atılmak durumundadırlar. Bundan dolayı da düzenli olarak alınmaları gerekir. Yağda çözünen vitaminlerle kıyaslandığında yetersizlikleri daha hızlı açığa çıkar.
A Vitamini Yetersizlik Belirtileri
A vitaminini düzenli olarak almadığınızda şu belirtiler baş göstermeye başlar:
- Kemiklerde ya da dişlerde sorunlar baş gösterir
- Ciltte kuruluk başlar
- Yüksek tansiyon
- İştah sorunları
B1 Vitamini Yetersizlik Belirtileri
B1 vitamini doğrudan sinir sistemiyle ilişkilidir. B1 vitamini konusunda bir yetersizlik söz konusuysa aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar:
- Sinir sistemi hastalıkları
- Sindirim sistemi sorunları
- Şişkinlik hissi
- Kaslarda zayıflama
- Cilt hastalıkları
B12 Vitamini Yetersizlik Belirtileri
Kobalamin ismiyle de anılan B12 vitamini, folik asitle çok benzer bir işleyişe sahiptir. Özellikle enerji üretiminde devreye giren bir vitamin olması bakımından oldukça önemlidir. B12 yetersizlik belirtileri şu şekildedir:
- Halsizlik ve uyuşukluk durumu
- Hafızada zayıflama
- Motivasyon sorunu
- İştahsızlık
- Yürürken denge kayıpları
C Vitamini Yetersizlik Belirtileri
Kimya literatüründe adı askorbik şeklinde olan C Vitamini temelde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik bir vitamindir. Bu nedenle C Vitamini sayesinde hastalıklara karşı belli ölçüde direnç kazanmak mümkün hale gelir. C vitaminin yetersizliğinde şu belirtiler gözlemlenir:
- Bağışıklık zayıflar, daha sık hasta olunur. Daha da önemlisi hastalıkların geçme süresi uzar.
- Kas ya da eklem bölgelerinde ağrı oluşumları
- Demir eksiklikleri
- Ağız içinde oluşan yaralar
- Diş etinde oluşan hastalıklar
- Romatizmal hastalıklar
- Kansızlık sorunları
D Vitamini Yetersizlik Belirtileri
Özellikle kemikler ve dişler üzerinde son derece etkilidir. Enfeksiyonlara karşı da koruyucu bir etkiye sahip olan D vitamini, düzenli alınmadığında şu belirtiler görülür:
- Kemiklerde erime
- Çocukları diş çıkarma süreçlerinde gecikme
- Yorgunluk hali
- Raşitizm
- Daha sık hasta olma durumu
- Kemiklerde kronik ağrılar
E Vitamini Yetersizlik Belirtileri
E vitamini tokoferol ismiyle de anılır. Genelde sorunsuz bir cilt için gerekli görülen bir vitamindir. Aynı zamanda göz sağlığı üzerinde de müthiş bir etkisi vardır. E vitamini eksikliğinde şu belirtilere rastlanabilir:
- Kısırlık durumu
- Cinsel problemler
- Yaraların daha geç iyileşmesi
- Gözde ortaya çıkan problemler
- Kansızlık sorunları
- Erken yaşlanma
- Damar tıkanıkları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları