Sayfalar

15 Ekim 2021 Cuma

TEMEL ANATOMİ VE HİSTOLOJİ BİLGİSİ

Anatomi, organizmaların yapı ve şekillerini inceleyen ve biyolojinin temelini oluşturan bir bilim dalıdır. Vücut kısımlarını kesip ayırma anlamı taşıyan Anatomi, Grekçe kökenli bir kelime olup genel yapı, doğal duruş ve anatomik yapıların birbirleriyle ilişkilerini mikroskobik ve subgros olarak incelemektedir. Anatomi, zootomia (hayvan anatomisi), anthropotomia (insan anatomisi) ve phytotomia (bitki anatomisi) olmak üzere üç farklı bölüme ayrılır. 



Bu bölümler içerisinde kullanılan terminolojide bazı benzerlikler bulunmakla birlikte hayvanların duruş pozisyonu farklılığı nedeniyle “Veteriner Anatomi Terminolojisi” diğerlerinden ayrılır. Veteriner Anatomide konulara yaklaşım ve öğretim metotlarının farklılığı nedeniyle farklı disiplinlerin varlığı söz konusudur. Bu disiplinlerin tanımlanmasında farklı hayvan türlerinin faklı anatomik yapıya sahip olması da dikkate alınmıştır. Öğretim metotları dikkate alındığında temelde 4 alt dalın varlığı söz konusudur. Bunlar; Karşılaştırmalı Sistematik Veteriner Anatomi (Anatomia comparativa veterinaria systematica) Karşılaştırmalı Bölgesel Veteriner Anatomi (Anatomia comparativa veterinaria topographica) Karşılaştırmalı Cerrahi Veteriner Anatomi (Anatomia comparativa veterinaria chirurgica) Karşılaştırmalı Artistik ve Estetik Veteriner Anatomi (Anatomia comparativa veterinaria artistica et esthethica) 
 Bunların dışında anatominin makroskobik anatomi (Gross Anatomi), radyolojik anatomi, patolojik anatomi, fonksiyonel anatomi, klinik anatomi ve gelişimsel anatomi gibi farklı bölümleri vardır. Bunlar içerisinde genel Veteriner Anatomi içerisinde sistematik ve topografik (bölgesel) anatomi yaygın tercih edilen öğretim metotları olmuştur. 

Devamı PDF  http://auzefkitap.istanbul.edu.tr/kitap/laborantveveterinersaglik_ao/tahistoloji.pdf

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
TEMEL ANATOMİ VE HİSTOLOJİ BİLGİSİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli