Sayfalar

29 Mart 2020 Pazar

corona virüs (korona virüs) nasıl anlaşılır?

Gün geçmiyor ki yeni vakalara uyanmayalım. Bugün itibari ile yapılan resmî açıklamaya göre 47 corona virüs vakası bulunuyor. 14 gün kuralı ile ilgili yayınlar yapılıyor, corona virüsten korunmanın yolları arşınlanıyor. Kolonya fiyatları almış başını gitmiş, dezenfektan fiyatları ise neredeyse rekor düzeyde. Filtreli tıbbi maske bulmak zor, bulan da altın bulmuş gibi oluyor çünkü bu maske fiyatları da dudak uçuklatıyor. Yurt dışından gelenler için 14 gün kuralı devam ediyor. Eğer şüpheniz varsa ve yurt dışından geldiyseniz 14 gün boyunca karantinada olmanız gerektiğini söylüyor uzmanlar çünkü corona virüs kuluçka süresi 14 gün. Bu süre zarfında dış dünyadan izole bir hayat sürmek gerekiyor. En çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri “bana bir şey olmaz” kesimi. Sana olur, bana olur, bize olur, hepimize olur. Virüs 65 yaş ve üzeri yaşlılarda ve özellikle kronik hastalığı olan kişilerde daha da tehlikeli boyutta. Hal böyle olunca alınması gereken önlemler hat safhada gerekli oluyor. Önlemlerimizi aldık, 14 gün kuralına uyduk ve fakat bir gün uyandık ki kendimizi iyi hissetmiyoruz. Grip ile benzerlik gösteren semptomlar var ancak corona virüs nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir dediğimizde karşımıza bazı spesifik semptomlar da çıkıyor.
                                corona-virus-nasıl-anlasılır

Corona virüs belirtileri nelerdir?

Grip ile birlikte ilerleyen hatta
çoğu zaman ağır olarak kendini belli etmeyen ancak zaman içinde belirtileri daha da artan corona virüs için aşağıdaki belirtilere dikkat etmek gerekir. Bunlardan birini ya da birkaçını kendinizde hissediyorsanız en yakın sağlık kuruluşundan destek almanızı öneriyoruz.
  • Burun akıntısı
  • Baş ağrısı
  • Kuru öksürük ve boğaz ağrısı
  • Birkaç gün süren yüksek ateş
  • Mutsuz olma hali ve halsizlik
  • Zaman zaman mide bulantısı ve kusma
Corona virüs nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını ile devam edelim. Corona virüs testi ile virüsü taşıyıp taşımadığınızı öğrenebilirsiniz. Corona virüs testi hastanelerde yapılıyor ve bir süre içerisinde sonuç veriyor. Tedavi süreci başlıyor. Henüz corona virüs için bir ilaç geliştirilmedi ancak çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor.
                           corona-virus-belirtileri

Corona virüs nasıl bulaşır?

Hastalık teşhis edildikten sonra en çok dikkat edilmesi gereken süreç başlıyor. Corona virüs’te yoğun olarak öksürme görülür. Virüs tespit edilen hasta öksürürse, hapşırırsa hava yoluyla saçılan bu damlacıklar diğer hastalara bulaşabilir. Corona virüs temas ile bulaşıyor. Uzmanlar bu konuda alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor;
  • Enfekte olmuş kişilerden uzak durun.
  • Elleri 20 saniye boyunca ve sık sık yıkayın. Sabun ve su iyi bir mikrop önleyicidir. Bu süreçte mutlaka sabun ve suyla ellerinizi sıkça yıkayın.
  • Tıbbi maske kullanın ve kalabalık ortamlardan uzak durun.
  • Eğer yurt dışında bulunduysanız 14 gün boyunca evinizden çıkmayın.
  • Temizliğinize çok önem verin ve her seferinde kendinizi arındırın.
  •  Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek şekilde, doğru ve sağlıklı beslenin.

Corona virüs ile grip arasındaki fark nedir?

Belirtiler soğuk algınlığı ve grip gibi ilerlese de corona virüs kendini bir süre sonra belirgin farklarla belli ediyor. Corona belirtilerinden biri yüksek ateş. Ateşin çok yükseklere çıkması, solunum yetmezliği, kuru öksürük gibi belirtileri var. İşin ilginç yanı şu ki corona vakalarında hapşırma gibi belirtiler olmayabiliyor. Yapılan araştırmalara göre hapşırmak corona virüs belirtilerinden değil ancak yine de en doğru bilgi için doktorunuza danışın çünkü hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Geniz akıntısı, kuru öksürük, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş gibi belirtileri var. Bugün bizler corona virüs’ü gripten ayıracak donanımda olmayabiliriz; basit bir grip gibi görebiliriz ancak farklı sonuçlar da doğurabilir. Bu süreçte yapılması gereken en doğru iş doktora gitmek ve corona virüs testi yaptırarak vücudunuzdaki mikrobun kaynağını bulmak. Her grip olan, her soğuk algınlığı yaşayan insan corona virüs değildir ancak en doğru sonuç için vücudunuzda bu tarz belirtiler hissediyorsanız derhal doktora başvurmanızda yarar var. Eğer son zamanlarda yurt dışına çıktıysanız 14 gün kuralına uymanız gerekir. Doktorların, uzmanların, profesörlerin uyardığı üzere yurda döndükten 14 gün boyunca kendinizi karantinaya almanız ve mümkünse kalabalık ortamlara girmemeniz öneriliyor.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
corona virüs (korona virüs) nasıl anlaşılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli