Çocuklarda büyüme hormonu eksikliği (BHE)
Tedavi edilebilir bir sorundur. Ancak tedavide başarılı olmak için erken teşhis şarttır.
Erken teşhis ile yaşıtlarıyla aynı hızda büyüme gösteremeyen çocuklara dışarıdan bu hormon verilerek çocuğun büyümesi sağlanabilir ve yaşıtları ile aynı boya ulaşmasına imkan sağlanabilir. Ancak tedaviye geç başlanırsa büyüme zamanı daralacağından daha kısa boylu kalmasına sebep olunabilir.
Doğum Yaşına Göre Küçüklük
Büyüme Hormonu sorunlarından biriside SGA adı verilen Doğum Yaşına Göre Küçüklük olayıdır.
Bu durum doğum sonrasında yaşanan ve genel geçer bebek büyüklüğüne göre bebeğin daha küçük olması sorunudur. SGA sorunu ile doğan bebeklerde genellikle ilk 1-2 sene içerisinde hızlı bir büyüme süreci yaşanmakta ve yaşıtlarının boylarına ulaşmaktadırlar. Eğer bu hızlı büyüme sürecinde bir gecikme varsa yapılacak tetkikler sonucu büyüme hormonu tedavisine başvurulması gerekecektir.
İnsanların ergenlik dönemine girmesi ve artık büyümeden uzaklaşarak belirli standartlara ulaşması durumunda bile büyüme hormonu tam kapasiteli olmasa bile üretilmeye devam eder.
Örneğin artık bedeni büyümenin durduğu dönemlerde metabolizma içerisinde kas, yağ vb. ürünlerin oranlarının düzenlenmesinde ve daha başka konularda kendisinden yardım alınan bir hormon haline dönüşür.
Diğer Büyüme Bozuklukları
Bunun yanında çocuklarda görülen büyüme bozuklukları Turner Sendromu ve Kronik Böbrek Yetmezliği gibi bazı hastalıkların neticesinde oluşan bir sorunda olabilir. Bu gibi durumlarda hormon tedavisi yerine bu hastalıklar üzerine tedavi süreci başlatılır.
Tedavi
Büyüme hormonu tedavileri genellikle çocuklarda yapılan ama eksikliği durumunda yetişkinlere de uygulanan bir tedavidir.
Tedavi sırasında vücuda alınacak olan hormon tetikleyicileri hap olarak alınamaz. Çünkü çok hassastırlar ve midede anında yok olurlar. Bu sebeple çocuklara veya büyüklere yapılan büyüme hormonu takviyelerinde hormonlar cilt altına yerleştirilirler. Bu sayede daha hızlı ve etkili olarak yayılırlar.
Büyüme hormonu tedavisinde zamanlama olarak gece yatmadan önce ilaç uygulaması yapılmaktadır. Çünkü beden için en etkin büyüme dönemi geceleridir. Bu sayede etkinlik artırımına gidilmiş olacaktır.
Uygulanan büyüme hormonu tedavisine doktor tarafından verilen doz ve süre boyunca devam edilir. Bu uygulamada devamlılık önemlidir. Çünkü büyüme bir gecede veya bir haftada olmaz. Zaman alır. Bu sebeple düzenli ve sabırlı bir şekilde tedavi uygulanmalıdır…
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları