Son dönemde artan gıda zehirlenmesi olayları, özellikle yaz aylarının bitişiyle birlikte yeniden dikkatleri hijyen konusuna çekti. Uzmanlar, aynı yemeği yiyen kişilerde bile belirtilerin çok farklı şiddette ortaya çıkabildiğini ve bazı durumlarda ölümle sonuçlanabildiğini vurguluyor.
Gıda kaynaklı hastalıkların en yaygın sebepleri arasında iyi pişirilmemiş tavuk eti, hindi, çiğ ya da az pişmiş yumurta, kıyma, kırmızı et, pastörize edilmemiş süt ürünleri, ev yapımı konserveler ve kabuklu deniz ürünleri geliyor. Bu gıdalarda bulunan bakteriler (salmonella, campylobacter, E. coli, listeria gibi) ya da doğal toksinler (özellikle midye ve istiridyede biriken alg toksinleri) zehirlenmeye yol açıyor.Aynı tabaktan yemek yiyen insanlar neden farklı etkileniyor?Uzmanlara göre zehirlenmenin şiddeti şu faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişiyor:
Gıda kaynaklı hastalıkların en yaygın sebepleri arasında iyi pişirilmemiş tavuk eti, hindi, çiğ ya da az pişmiş yumurta, kıyma, kırmızı et, pastörize edilmemiş süt ürünleri, ev yapımı konserveler ve kabuklu deniz ürünleri geliyor. Bu gıdalarda bulunan bakteriler (salmonella, campylobacter, E. coli, listeria gibi) ya da doğal toksinler (özellikle midye ve istiridyede biriken alg toksinleri) zehirlenmeye yol açıyor.Aynı tabaktan yemek yiyen insanlar neden farklı etkileniyor?Uzmanlara göre zehirlenmenin şiddeti şu faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişiyor:
- Alınan toksin veya bakteri miktarı (örneğin midyenin bir kısmında toksin yoğunken diğer kısmında çok az olabilir)
- Kişinin yaş grubu (bebek, çocuk, 65 yaş üstü)
- Bağışıklık sisteminin durumu (kanser tedavisi görenler, organ nakli hastaları, bağışıklık baskılayıcı ilaç kullananlar)
- Kronik hastalıklar (karaciğer sirozu, diyabet, böbrek yetmezliği)
- Hamilelik
- Mide asidini azaltan ilaçların (proton pompa inhibitörleri, yani yaygın mide koruyucular) düzenli kullanımı – çünkü mide asidi doğal bir bariyerdir; asit azaldığında bakterilerin hayatta kalma şansı artar
- Buzlu içeceklerden mümkün olduğunca kaçının; buz genellikle hijyenik olmayan suyla üretiliyor.
- Çiğ sebze ve salataları, güvendiğiniz yerler dışında tüketmeyin.
- Kabuklu deniz ürünlerini (midye, istiridye, karides vb.) sokak satıcılarından veya güvenilir olmayan yerlerden almayın.
- Yurtdışındaysanız “soymadan, pişirmeden ya da kaynatmadan” yemeyin kuralını unutmayın (meyve bile olsa kabuğunu kendiniz soyun).
- Çiğ et ve pişmiş yemeğin aynı bıçak/tahta ile temas etmediğinden emin olmaya çalışın.
- Özellikle mide koruyucu ilaç kullananlar, yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar daha titiz davranmalı.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları