Günlük beslenme düzeninde tuzu makul miktarda kullanmanın, aşırı ya da az miktarda tuz tüketimine oranla daha sağlıklı bir yaklaşım olduğu bildirildi.
Kanada'daki McMaster Üniversitesinden uzmanlar, iki ayrı klinik teste katılan yaklaşık 30 bin kişiden alınan idrar örneklerindeki sodyum ve potasyum oranlarını inceledi.
Katılımcıların yüzde 16'sının 4 yıl içinde çeşitli kalp rahatsızlıklarına yakalandığını tespit eden araştırmacılar, bu yüzdeye dahil olanların tuz tüketim oranları ve hastalığa yakalanma riskleri arasında bağlantı kurmaya çalıştı.
Araştırma sonucunda, kalp hastalığına yakalanma riskinin en düşük olduğu grubun ''makul miktarda tuz tüketenler'' olduğu saptandı.
Çok miktarda tuz tüketen katılımcılarda felç, kalp hastalığı ve diğer kalp-damar rahatsızlığı risklerinin daha yüksek olduğunu tespit eden uzmanlar, beslenme düzenlerinde düşük miktarda tuza yer verenlerin ise kalp hastalığından ölme ya da kalp yetmezliği yaşama risklerinin yükseldiğini belirledi.
Journal of the American Medical Association dergisinde yayımlanan araştırmaya katılan uzmanlar, çalışmalarının çok miktarda tuz tüketenlerin tuzu azaltmaları gerektiğini ortaya koyduğunu, ancak makul miktarda tuz tüketenlerin tuzu daha da azaltmalarının herhangi bir yarar sağlayıp sağlamayacağının hala cevaplanması gereken bir soru olduğunu kaydetti.
Dünya çapında ölümlerin çoğu felç, kalp hastalığı ve diğer kalp-damar rahatsızlıklarından kaynaklanıyor. Yılda 17 milyondan fazla insanın söz konusu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği bildiriliyor.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları