Sayfalar

İzleyiciler

16 Temmuz 2024 Salı

Günde kaç tane sigara zarar vermez?

Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.


Kalp-damar hastalığı için 5.6 milyon, inme (felç) için 7.3 milyon kişiyle, 21 ülkede ve 1946-2015 yılları arasında yapılan çalışmaların kapsamlı bir değerlendirmesi (meta-analizi) olan bu araştırmanın sonuçları oldukça ilgi çekicidir: Buna göre, günde içilen tek bir sigaranın erkeklerde kalp-damar hastalığı riskini % 48-% 74, kadınlarda ise % 57-% 114 arttırdığı; inme için de her iki cinste riski yaklaşık %30 oranında arttırdığını ortaya konmuştur.

Kalp-damar hastalıkları %48 oranla, sigara ile ilişkili en önemli ölüm nedenidir. Bu da sigaranın dünya çapında sigara içen yaklaşık 1 milyar kişinin erken ölümüne neden olacağı anlamına gelmektedir.

Sigara içen biriyle yaşayan ve sürekli sigara dumanına maruz kalan kişilerde (pasif içici), iskemik kalp hastalık riskinin, sigara içmeyen biriyle yaşayanlara oranla yaklaşık %25 daha fazla olduğu bilinmektedir.

Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.



Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları