Sayfalar

29 Haziran 2011 Çarşamba

Alerji Belirtileri Nelerdir? Tedavi Yolları, Korunma ve Önlemleri

Bahar ve yaz aylarında sıkça rastlanılan alerjik rahatsızlıklar gündelik hayatımızı olumsu etkiliyor. Bir uzman tarafından alerji hakkındaki bütün bilgileri birlikte öğrenelim.
Dr. Hasan İnsel
Ancak bağışıklık sistemi bazen zararsız yabancı maddelere karşı da tepki gösterir ve ‘histamin’ adı verilen kimyasal bir madde salgılayarak alerjik reaksiyon başlatır. Alerjik reaksiyonlarda görülen pek çok belirtiden histamin sorumludur. Alerjik reaksiyonları başlatan maddelere ‘alerjen’ denir. Alerjenler, polenlerden meyvelere, penisilinden kozmetiklere kadar pek çok değişik madde olabilir.

Bulgular ve nedenleri
Alerjik reaksiyonlar, sebep olan maddeye ve görüldüğü yere bağlı olarak çok çeşitlidir. Deri, solunum yolları, gıda, ilaç ve hayvan sokmasına bağlı alerjiler gibi pek çok çeşitli maddeye karşı reaksiyonlar oluşabilir.
Tanı
Alerji yapan maddeyi tespit etmek bazen çok zor, hatta imkansız olabilir. Hiç akla gelmeyecek maddeler alerji sebebi olabilir. Kişiler alerjileriyle ilgili günlük tutarlarsa doktorlarına yardımcı olurlar. Detaylı sorgulama ve zaman içerisinde iyi bir gözlemle alerji yapan maddeler belirlenmeye çalışılır.
Alerji tespiti için kullanılan testler de vardır. Alerjen maddelerle yapılan deri testleri, kandaki antikor seviyelerini ölçenler ve yeni çıkan, 100′den fazla alerjiye sebep olan maddeye parmaktan alınan kanla bakabilen moleküler alerji testleri şu an için kullanılan teşhis yöntemleri arasında sayılabilir. Modern tıbbın en önemli görevlerinden biri, insanlara ve hekimlere özellikle teşhis alanında kolay uygulanır, güvenilir yollar sunması.
Tedavi şekli
Alerji tedavisinde genel ilke, alerjen maddelerden uzak durmaktır ama bu her zaman mümkün olmaz. Hastaya göre seçilen özel tedavi yöntemleri uygulanır. Basit bir krem sürmekten, şok tedavisine kadar uzanan, safhaya ve şiddet göre doktor tarafından planlanması, uygulanması gereken çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır.
Eğer herhangi bir şeye karşı alerjik reaksiyon gösterdiğinizden şüpheleniyorsanız, muhakkak bir doktora başvurun. Normalde kişilerin alerjileri uzun süredir bilindiği ve çoğu zaman da doktor tarafından takip edildiği için, büyük sorunlar açmazlar. Tabii bazen bilinen alerjilerin de, aniden çok daha değişik ve şiddetli reaksiyonlara sebep olabildiği de unutulmamalıdır. Bazen çapraz reaksiyon denen ve alerji testi yapılan maddeye değil de ona benzer proteini olan başka maddeye olan alerjiler gelişir.
Bir hayvan sokmasına veya başka bir şeye karşı başlayan alerji, çok kısa sürede nefesinizi daraltacak, kalbinizi hızlı çarptıracak hale gelebilir ve ‘anafilaktik şok’ adı verilen, ölüme bile yol açabilir. Bu duruma acilen müdahale etmek gerekir, acil müdahale hayat kurtarıcıdır. Alerji hiç bir zaman hafife alınmamalıdır, hafif de olsa özellikle ilk defa alerjik bir durumla karşılaşıldığında, hekime müracaat edilmeli ve bulgular hafifleyene kadar hekim gözetiminde kalınmalıdır.
KORUNMA VE ÖNLEMLER
* Evdeki toz, polen ve küfleri süzmesi için etkili bir hava temizleme aygıtı kulanın, elektrik süpürgelerinden yararlanın.
* Odalarda toz tutan eşyalar bulundurmayın ve nemli bir bezle düzenli olarak toz alın.
* İçinde alerjen olabilecek katkı maddeleri bulunan hazır besinlerden kaçının.
* Alerjen besinleri günlük tutarak saptamaya çalışın ve bunları beslenmenizden çıkarın.
* Yastıkta biriken alerjen ve tozlardan korunmak için geceleri yastığınızın üstüne temiz bir havlu sererek uyumayı deneyin.

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli