Sayfalar

İzleyiciler

6 Haziran 2011 Pazartesi

Hamilelikte SLE (Sistemik Lupus Eritematozus)

SLE (sistemik lupus eritematozus) oldukça yaygın bir hastalık olmakla beraber çocuk sahibi olacak yaşlarda kendini gösterir.

Hamilelikle beraber ortaya çıktığında pek çok kompleks klinik soruna neden olur. Bunun nedeni bağışıklık sisteminde açıklanması zor bir rahatsızlığa yol açması ve bir çok organı birden etkilemesi. Hamilelik sırasında bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklik rahatsızlığı daha da komplike hale getirir. Anne adayında hamilelik sırasında geçici düzelmeler görülebileceği gibi hiç değişiklik olmayabilir veya atak eğilimi görülebilir.
Hastalık hakkında verilecek karar, bebek sahibi olmanın aile için önemine göre kişisel olarak araştırılmalı.


Hamile kalmadan 6 ay önce bilhassa anneye ait hastalıkta azalma veya tam iyileşme görülürse veya hastalığın erken döneminde ağır böbrek tutulum bulguları saptansa da hamileliğin sorunsuz tamamlanması mümkün. Hamileliğin sorunlu geçmesine neden olan faktörler ise hastalığın aktif olması veya ileri derecede böbrek fonksiyon bozukluğunun olmasıdır.
Ender vakalarda ağır geçen bir doğumun ardından atak meydana gelebilir. Doğum sonrasında böyle bir atağın gelişme ihtimalinin bulunması, anne adayının hamilelik sırasında ve hamilelik sonrasında çok yakın takip edilmesini gerektirir.

SLE sonucunda hamilelikte oluşabilecek rahatsızlıklar arasında tekrarlayan düşükler, intrauterin gelişme geriliği (rahim içi gelişme geriliği), erken doğum ve ölü doğum yer alır.

Anne adayında SLE hastalığı saptandığı takdirde, 2 haftada durumu bir kadın doğum uzmanı ve romatoloji uzmanıı tarafından incelenmeli. Hamileliğin son evresinde her hafta yapılır. Bunun yanı sıra bebeğin gelişimi de kontrol altında tutulmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları