Bilindiği gibi 20 yıldan beri uygulanan tüp bebek işleminde erkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurta laboratuar şartlarında dölleniyor ve elde edilen embryolar rahim içerisine geri veriliyor.
Tüp bebek uygulamaları genelde değişik tedaviler denemesine rağmen hamile kalamayan kadınlarda son çare olarak uygulandığı için bu kadınların yaşı nispeten daha ileri oluyor. Bu durumdaki kadınların overlerinde kalan yumurta sayısı da doğal olarak daha azalmış olduğundan hamile kalma olasılıkları genç yaştaki kadınlara göre biraz daha düşük oluyor.
Fertilite ve Sterilite isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada bir kız bebek doğduğunda overlerinde yaklaşık 1-2 milyon yumurta hücresi barındırdığı, bu sayının giderek azaldığı ve ilk adet kanamasını gördüğünde yaklaşık 300.000 yumurta hücresi kaldığı hatırlatılıyor. Bu sayı kadın 30luyaşların ikinci yarısına ulaştığında 25.000 civarına düşüyor. Tüm yumurtalar tükendiğinde ise kadın artık menopoza giriyor.
Yapılan bu çalışmada 46 yaşından önce menopoza giren kadınlar erken menopoz olarak tanımlanmış. Veriler 1980-95 yılları arasında tüp bebek tedavisine alınan 26.428 kadından elde edilmiş. Takipler sonucu 38 kadının erken menopoza girdiği saptanmış. Sonuçta ilk tüp bebek denemesinde 3 ya da daha az sayıda yumurta hücresi üreten kadınların üçten fazla yumurta üreten kadınlara göre erken menopoza girme olasılığının 12 kat fazla olduğu saptanmış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları