Sayfalar

İzleyiciler

5 Haziran 2011 Pazar

Tüp Bebek Tedavisinde Blastokist Transferi Nedir?

Tüp bebek tedavisinde önemli bir yere sahip olan blastokist transferi kısaca laboratuvar ortamında oluşturulan embriyonun 5. veya 6. gelişim gününde kadına transfer edilmesidir.
Blastokist transferin, daha kaliteli embriyo transferine imkan sağlaması ve çoğul gebelik riskini azaltması gibi pek çok yararı var.
Tüp bebek uygulamalarının başladığı ilk yıllarda laboratuvar ortamında gelişen embriyolar döllenmenin 48. saatinde anne adayına transfer edilirdi. O yıllarda embriyo kültür ortamı olarak kullanılan basit tuz solüsyonlarının döllenmiş yumurtayı ne kadar canlı tutabileceği şüpheliydi. Araştırmalar ilerledikçe gebeliği yüksek oranda etkileyen embriyoların morfolojik kalitesi ve gelişim hızı daha iyi gözlenebilir hale geldi. Bu gelişimin sonucunda pek çok tüp bebek merkezi embriyo transferini 48 saatten 72 saate çekti ve daha yüksek gebelik oranları elde edilmeye başlandı.

Son dönemlerde ise geliştirilmiş medium (embriyonun geliştiği ortam) sistemleri kullanılarak embriyo canlılığı laboratuvar ortamında daha da uzatıldı. Buna bağlı olarak daha yüksek gebelik ve implantasyon oranlarının elde edildiği 5. ya da 6. gün transferleri yaygınlaşmaya başladı. Buna blastokist transferi adı verilir. Blastokist, embriyonun ana rahmine tutunmadan önce ulaştığı bu en son aşamadır.
Merkezimizde 10 seneden fazladır uygulanan bu işlemle belirli durumlarda daha fazla gebelik oranları oluştuğu gözlendi.
Blastokist transferinin avantajları nelerdir:
Gelişim potansiyeli ve rahme uyumu daha iyi olan embriyoların seçilebilmesi. Buna bağlı olarak tekrarlayan gebelik başarısızlıklarında daha iyi sonuçlar elde etme şansı.
Canlılığı yüksek olan daha az sayıda embriyo transfer ederek çoğul gebelik olasılığını azaltması
Embriyo gelişimini daha iyi gözleyebilme
Embriyoları en yüksek gelişim potansiyeline sahip oldukları dönemde yani blastokist aşamasında dondurabilme
Embriyo canlılığının incelenebileceği metodlara fırsat tanıması
Günümüzde başarıyı arttırabilmek için blastokistin değişik özellikleri dikkate alınır. Bunlardan en önemlisi 2. ve 3. gün embriyolarında olduğu gibi blastokistin kalitesi ve gelişim potansiyeli. Hastaya en iyi kalitede ve gelişimin en ileri aşamasındaki blastokisti transfer etmek gebelik oranını anlamlı ölçüde arttırır.
Ayrıca merkezimizde de uygulanan yöntemle blastokistin dış kabuğu özel yöntemler ile soyulduktan sonra transfer yapılarak daha iyi sonuçlar alınması sağlanabiliyor. Blastokistin rahime tutunabilmesi için bu dış kabuğundan sıyrılması gerekir. Daha önceden blastokist transferi yapılmış ancak gebelik elde edilememiş kişilerde bu kılıfın kırılamamış olma olasılığı var.
Blastokist transferinde başarıyı arttırıcı yöntemler halen tüm dünyada yoğun bir şekilde araştırılan konuların başında gelir. Genel olarak günümüzde blastokist safhasında yapılan transferin gebelik şansını artırmadığı görüşü kabul görür. Ancak embriyo başına tutunma oranını artırdığından, daha az sayıda embriyo transferine imkan sağladığı, bundan dolayı çoğul gebelik riskini azalttığı bilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları