Sayfalar

İzleyiciler

12 Temmuz 2010 Pazartesi

HPV Testi, NucliSENS easyQ HPV test

PAP-smear testi ile serviksteki hücrelerde meydana gelen değişiklikler incelenirken, günümüzde yapılmakta olan DNA testleri ile kadının HPV virüsünü taşıyıp taşımadığı tesit edilmektedir. Tip tayin ile de taşınan HPV' nin hangi risk grubuna girdiği belirlenmektedir. Ancak gerek DNA, gerekse tip tayini testlerinin dezavantajı virüsün kansere yol açan onkojenik aktiviteyi gösterip göstermediğini belirleyememeleridir. Kısacası, klinik olarak birebir kanser gelişimini gösterememektedir.
Yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki serviks kanserine, hücresel döngüyü bozan ve aktif HR-HPV genotipleri tarafında üretilen E6 ve E7 onkoproteinlerine serviks hücrelerinin uzun süreli maruz kalması yol açmaktadır. Sadece aktif Yüksek Risk-HPV genotipleri tarafından üretilen bu onkoproteinler virüsün onkojenik aktivite gösterip göstermemesi ile doğrudan bağlantılıdır.
Yüksek Risk grubu taşıyor olsanız da, eğer virüs onkojenik aktivite göstermiyor ise veya 1 yıl sonra vücut virüsü temizliyor ise; serviks kanseri gelişme riskiniz YOKTUR.
Gerçek bir serviks kanseri tarama programı ile onkojenik aktivitenin tespit edilmesi, tam anlamıyla kimlerin serviks kanseri geliştirme riski taşıdığını gösterilebilir.
Onkojenik aktivite göstermemesine rağmen DNA testi ile pozitif çıkan kadınların gereksiz yere "kanser miyim?" stresine girmesine ve hatta gereksiz yere kolposkopi yapılmasına veya tedaviye başlanmasına  yol açılmaktadır.
 Piyasaya yeni çıkan NucliSENS easyQ HPV testi ile E6 ve E7 onkoproteinlerinin aktif olarak sentezlenip sentezlenmediği (mRNA) gösterilebilmektedir. Dolayısı ile gerçek anlamda kişinin serviks kanseri geliştirip geliştirmeyeceği gösterilmektedir.
Şüpheli Pap smear sonucu olan ve NucliSENS easyQ HPV testi negatif çıkan kadınların 5 yıl sonra tekrar kontrolü yeterlidir. Şüpheli Pap smear sonucu olan ve NucliSENS easyQ HPV testi pozitif çıkan kadınların 1 yıl sonra tekrar kontrolü gereklidir. Bir yıl sonra NucliSENS easyQ HPV testi negatif çıkan kadınların 5 yıl sonra tekrar kontrolü yeterlidir. Ancak bir yıl sonraki kontrolde NucliSENS easyQ HPV testi tekrar pozitif çıkarsa hasta tedavi programına dahil edilmelidir.
Çok yeni olan bu testi kısıtlı da olsa ülkemizde de temin etmek mümkündür. Bu test ile ilgili çalışmalar devam etmektedir . Bu test ile ilgili yeni veriler alındığı takdirde sitemizde güncellenecektir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları