Tıp Ders Notları ----------------- Sağlıklı Yaşam / İlkyardım / sağlık Haberleri ------------- Hastalık ve Tedavileri
İzleyiciler
21 Eylül 2024 Cumartesi
Bazen çözüm sandığından daha basittir
11 Eylül 2024 Çarşamba
İnternet - Sosyal Medya - Bilim Teknoloji Dünyası: Kalp ritim bozukluğu olanlar içki içebilir mi
12 Ağustos 2024 Pazartesi
Sahte rakı zehirlenmesi
11 Ağustos 2024 Pazar
Metanol Zehirlenmesi Hakkında
Endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılan metil alkol (metanol) aynı zamanda yasadışı olarak sahte içki yapımında kullanılmaktadır.
Sahte alkol zehirlenmesinin belirtileri neler?
30 Temmuz 2024 Salı
YÜZ FELCİ
YÜZ FELCİ
Yüz felci hangi sebeplerle oluşur?
- Beyin tümörleri
- Beyin enfarktüsleri
- Bell’s palsi : Akut periferik yüz felcinin % 80’inin sebebidir.her 64 kişiden birinde görülme riski mevcuttur. Ailesinde bu ikayetten olan hamile kadınlar daha fazla risk altındadır. Herpes Simplex virüs enfeksiyonuyla ilgili olduğu düşünülmektedir.
- Ramsey Hunt sendormu (Herpes zoster otikus) : fasiyal sinir ve
29 Temmuz 2024 Pazartesi
İnternet - Sosyal Medya - Bilim Teknoloji Dünyası: Kalp ritim bozukluğu olanlar içki içebilir mi
22 Temmuz 2024 Pazartesi
Tam Kan Sayımı Nedir? Kan Tahlili Sonuçları Anlamları
Tam kan sayımı, kan örnekleri üzerinde yapılan bir test yöntemidir. Vücutta bir enfeksiyon, çeşitli kan hastalıkları, lösemi, ya da kansızlık varlığının analizinde kullanılmaktadır. Oldukça pratik ve kolay uygulanabilen bir test olması, sonuçların hızlı alınabilmesi gibi avantajlarından sıklıkla tercih edilmektedir. Tam kan sayımı, hemogram olarak da bilinmektedir. Bu yazıda tam kan sayımı ve kan tahlili sonuçları ile ilgili her türlü bilgiye yer verilecektir.
Tam Kan Sayımı
16 Temmuz 2024 Salı
Sigarayı bırakma süreci
Sigara kullanımının zararları ve sağlık riskleri uzun yıllardır bilinmektedir. Birçok kişi sigarayı bırakma konusunda çaba gösterirken, boş zamanlarını ve stres anlarını farklı aktivitelerle değerlendirmek isteyebilir. Sigaranın yerini tutabilecek sağlıklı alışkanlıkları ve ipuçlarını ele alacağız.
Sigara Kullanımının Zararları:
Sigara içmek, akciğer hastalıkları, kalp problemleri, kanser ve daha birçok ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Bunun yanı sıra, pasif içicilik nedeniyle çevrenizdeki insanların sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Sigaradan kaynaklanan bu riskleri azaltmak için sigarayı bırakmanız önemlidir.
Sigarayı Birden Bırakmak Doğru Mu?
Sigara içme alışkanlığı, dünya genelinde pek çok insanın karşılaştığı ciddi bir sağlık sorunudur. Sigara, içindeki zararlı kimyasallar nedeniyle akciğer kanseri, kalp hastalıkları, KOAH gibi pek çok ölümcül hastalığın başlıca nedenlerinden biridir. Birçok kişi, sigarayı bırakmanın faydalarının farkındadır, ancak bu alışkanlıktan kurtulmak kolay olmayabilir.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Günde kaç tane sigara zarar vermez?
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
Kalp-damar hastalığı için 5.6 milyon, inme (felç) için 7.3 milyon kişiyle, 21 ülkede ve 1946-2015 yılları arasında yapılan çalışmaların kapsamlı bir değerlendirmesi (meta-analizi) olan bu araştırmanın sonuçları oldukça ilgi çekicidir: Buna göre, günde içilen tek bir sigaranın erkeklerde kalp-damar hastalığı riskini % 48-% 74, kadınlarda ise % 57-% 114 arttırdığı; inme için de her iki cinste riski yaklaşık %30 oranında arttırdığını ortaya konmuştur.
Kalp-damar hastalıkları %48 oranla, sigara ile ilişkili en önemli ölüm nedenidir. Bu da sigaranın dünya çapında sigara içen yaklaşık 1 milyar kişinin erken ölümüne neden olacağı anlamına gelmektedir.
Sigara içen biriyle yaşayan ve sürekli sigara dumanına maruz kalan kişilerde (pasif içici), iskemik kalp hastalık riskinin, sigara içmeyen biriyle yaşayanlara oranla yaklaşık %25 daha fazla olduğu bilinmektedir.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Kalp ilaci kullanan alkol alabilir mi?
Daha önceden kalp krizi geçirmiş veya kalp yetmezliği, göğüs ağrısı veya anormal kalp ritmi tedavisi gören kişilerin kullandığı beta-blokerlerin etkisinin alkol tarafından azaltıldığını düşünülüyor. Bu nedenle doktorlar, beta-bloker kullanan hastaların alkol almasını yasaklıyor.
Kalp ritim bozukluğu olanlar içki içebilir mi
Sağlıklı beslenme, düzenli spor ve uyku hayatınızın merkezinde olabilir; ancak arada bir keyif için içiyorum dediğiniz çoğu zaman da ölçüyü kaçırdığınız alkol, kalbinizi zora sokabilir.
Alkol kullanmıyor ve kalp hastalıklarından korunmak istiyorsanız kesinlikle alkole başlamamanız gerektiğini dile getiren
13 Temmuz 2024 Cumartesi
Vertigo egzersizleri
Vertigonun tedavisinde pek çok göz ve baş egzersizleri yapmanız gerekebilir. Günde maksimum bir saatinizi bu egzersizlere ayırarak, vertigodan kurtulabilirsiniz.
- Göz egzersizi: Önce tavana sonra da yere 20 sefer bakın. Başınızı oynatmadan sağa ve sola 20 kez bakın. Elinizi yüzünüzün önüne koyun ve herhangi bir parmağınıza odaklanın. Elinizi yavaşça hareket ettirin ve gözlerinizle takip edin. Bu hareketi 1 dakika boyunca yapın.
- Baş egzersizi: Gözleriniz açık pozisyonda kafanızı 20 defa sağa sola çevirin. Yavaşça hızlanın. Ardından gözleriniz açıkken kafanızı sağa sonra da sola yatırın. Son olarak gözlerinizi kapatın ve bu hareketleri 20 sefer tekrarlayın.
Vertigo hastalarına öneriler
- Mümkün olduğunca stresten uzak durun
- Bol su için: Vücuttaki su-tuz dengesini korumak için bol bol su için. Ama çay ve kahveden uzak durun. Çünkü bu içecekler iç kulakta sıvı artışına neden olabilir.
- Düzenli spor yapın.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için düzenli ve dengeli beslenin
Vertigo Nedir ? Vertigo Nedenleri?
3 Temmuz 2024 Çarşamba
Beyin hücrelerini öldüren şeyler
- Yüksek Kan Şekeri. Aşırı yeme, aşırı zayıflama, zayıf hafıza, öğrenme problemleri, depresyon. ...
- Hava Kirliliği. ...
- Uyku Yoksunluğu. ...
- Abur Cubur Yeme. ...
- Alkol ve Sigara. ...
- Kahvaltıyı Atlamak. ...
- Küçük Zihinsel Aktiviteler. ...
- Oburluk ve Kolestrol.
19 Mayıs 2024 Pazar
Beyin Hücreleri, Birbirleriyle "iletişim kurarak" Öğreniyorlar!
İnsanlar da tıpkı diğer hayvanlar gibi, yeni becerilerde uzmanlaşmak için farklı duyusal verilerin algılanmasına veya sürekli değişen bir ortama adapte olmaya olanak sağlayan muazzam bir öğrenme kabiliyetine sahiptir. Fakat, öğrenmeyi sağlayan mekanizmaların birçoğu henüz tam olarak anlaşılamamıştır.
Sinirbilimdeki en büyük zorluklardan biri, sinaptik bağların, uyumsal davranışları pekiştirmek için nasıl değiştiklerini açıklamaktır. Cenevre
12 Mayıs 2024 Pazar
Nostalji - Nostaljik Yaşam - Biz Eskiden: Türkiye'nin ilk hemşiresi
18 Nisan 2024 Perşembe
Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda (DEHB)...
4 Nisan 2024 Perşembe
Yaşam Enerji: Menstrüel Şikâyetler (PMS) ve Menstrüel Kramplar
20 Mart 2024 Çarşamba
Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları
Ön Çapraz Bağ
Diz içerisinde yer alan ön çapraz bağ , uyluk ve kaval kemiği arasındaki bağlantılardan biridir. Dizin normal fonksiyonları açısından önemli bir yere sahiptir. Ön çapraz bağ , kaval kemiğinin kontrolsüz şekilde öne yer değiştirmesini engeller.
Ön çapraz bağ onarımı yapılan ve yapılmayan hastalar arasında ileri yaşlarda kireçlenme gelişmesiyle ilgili görüşler farklılık gösterse de kronik ön çapraz bağ yaralanmalarında görülen menisküs yırtıkları genelde kompleks yırtıklardır. Kronik ön çapraz bağ yırtığı olan durumlarda kıkırdak ve menisküs hasarlarının zaman
Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları ve Ameliyatı (Öncesi & Sonrası)
11 Mart 2024 Pazartesi
Reçete Edilen Antibiyotik Tamamen Bitirilmeli mi?
Antibiyotik tedavi süreci hastalığa bağlı olarak değiştiği için bilim insanları, antibiyotiklerin doktor tarafından reçete edilen süre boyunca kullanılması gerektiğini vurguluyor.
JulPo/iStock.com
Antibiyotik Nedir?
Antibiyotik, bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.
Kaç Patojen Bizi Hasta Eder?
Eğer yeterli sayıda patojen vücudumuzun savunma mekanizmasını aşıp çoğalmaya başlarsa hastalanırız. Peki bunun için kaç patojen olması gerekiyor?
Bir insanın bakteri, parazit, virüs gibi hastalık yapıcı bir etmen (patojen) nedeniyle hasta olması için patojenin öncelikle deri, mukus, kirpik veya mide asidi gibi doğal savunma
Sinir Sistemi Nedir? Sinir Sistemini Oluşturan Organlar Neler?
Bilgisayarları birbirine bağlayan ağ sistemi gibi vücudumuzda da sinir ve organları birbirine bağlayan bir sistem olduğunu biliyor muydunuz?
K_E_N/iStock.com
Sinir Sistemi Nedir?
Sinir sistemi, vücudun komuta merkezidir. Sinir sistemi aracılığıyla hareketler, düşünceler ve otomatik tepkiler kontrol edilir. Ayrıca solunum ve sindirim gibi diğer yaşamsal faaliyetlerin kontrolü de sinir sistemi tarafından gerçekleştirilir. Sinir sistemi iki bölümden oluşur. Bunlar merkezî sinir sistemi ve çevresel sinir sistemidir.
Merkezî Sinir Sistemi Nedir?
Merkezî sinir sistemi, vücudun işlem merkezidir. Beyin ve omurilikten oluşur. Merkezî sinir sisteminin parçalarından biri olan beyni, vücudun tüm fonksiyonlarını kontrol eden merkezi bir bilgisayar gibi düşünebilirsiniz. Beyin ne düşündüğümüzden, ne hissettiğimizden, nasıl öğrenip hatırladığımızdan, nasıl hareket ettiğimizden ve konuştuğumuzdan sorumludur. Aynı zamanda kalp atımı ve sindirim gibi vücutta otomatik yapılan işlevleri de kontrol eder.
SciePro/iStock.com
İnsan beyni
Beyin işlevlerine göre farklı bölümlere ayrılır.
Beynin Bölümleri Neler?
Beyin üç ana bölümden oluşur. Bunlar serebrum, beyincik (serebellum) ve beyin sapıdır. Serebrum, beynin üst kısmında bulunan en büyük
3 Mart 2024 Pazar
Bevliye Nedir? Bevliye Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
21 Şubat 2024 Çarşamba
Yaşam Enerji: Diş Ağrısına Ne İyi Gelir, Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Yaşam Enerji: Kusmaya ve mide bulantısına ne iyi gelir?
12 Şubat 2024 Pazartesi
Gıda zehirlenmesine karşı faydalı bilgiler
Gıda zehirlenmesi belirtileri
Gıda zehirlenmesi sık karşılaşılan bir durum. Özellikle yaz aylarında yüksek hava sıcaklığı nedeniyle daha da sık karşılaşılır. Gıda zehirlenmesinin belirtileri; ishal, mide sorunları, halsizlik, kramplar ve üşümedir. Nedeni ise yediğimiz yiyeceklerin üzerinde üreyen