Sayfalar

İzleyiciler

21 Ekim 2011 Cuma

Küretaj Ve Biopsi (kürtaj)

Küretaj Ve Biopsi
Gebelik sonlandırma dışında kürtaj işlemi çoğu kez düzensiz kanamalarda özellikle menopoz öncesi veya menopoz döneminde kanamanın sebebini araştırmak için tanı amaçlı kullanılabildiği gibi fazla olan kanamayı durdurmak için tedavi amaçlı da kullanılabilinir. Ayrıca rahim ağzı kanserinin tanısında, kısırlıkta rahim içi yapıyı değerlendirmek için de yapılmaktadır. İstenmeyen bir gebeliği sonlandırma için yapılan kürtaj işlemi dışında aşağıdaki küretaj yöntemleri de vardır;
Probe Küretaj (PC), endometrial biopsi
Kanama bozukluklarında, disfonksiyonel kanama varlığında ( DUB) ve özellikle menopoz öncesi ve sonrası kanamalarda teşhis amaçlı yapılan bir işlemdir. Özel aletler , ki bunlar keskin küret olarak adlandırılırlar, rahim içi dokusu kürete edilir yani kazınır. Yapılan bu işlemde amaç rahim içindeki düzensiz kanamaya sebep olan dokunun ve kalınlaşmış endometriyum un tamamını almaktır. Ayrıca şiddetli ve uzun süreli kanamalarda hem altta yatan sebebi patolojik olarak tespit edebilmek hem de aşırı kanamayı durdurmak amacıyla uygulanabilmektedir.
Küretaj olarak da isimlendirilen ve bir çeşit rahim içi biopsi de olan bu işlem sayesinde patolojiye gönderilen kürtaj dokusu ile; endometrial hiperplazi ( basit hiperplazi veya glandüler kistik hiperplazi) , endometriyap polip, rahim kanseri (endometriyum kanseri), endometrit (rahim içi enfeksiyonu) rahimde yaşa bağlı zayıflama (endometrial atrofi) teşhisi konabilir.

Fraksiyone küretaj (FrC), Full küretaj

Yapılma nedeni ve endikasonları probe küretaj ile hemen hemen aynıdır. Ancak burada farklı olarak rahimin içini döşeyen zar tabakasından ve ek olarak rahim ağzının içini döşeyen kanaldan ayrı ayrı örnekler alınır ve patolojik incelemeye de ayrı ayrı gönderilir. Bu işlem özellikle rahim kanseri ve rahim ağzı kanserinin ayrımında önemli bir teşhis aracıdır. Sadece rahim içi kanaldan parça alınmasına eğer rahim ağzı biopsi ile birlikte veya yalnız başına yapılıyor ise endoservikal küretaj de verilmektedir.
Endoservikal küretaj (EEC)
Rahim ağzında, servikste, smear testinde veya kolposkopik incelemede şüpheli lezyon varlığında (ASCUS, CIN, AGUS) keskin küçük boy ve çapta küretler ile rahim ağzı kanalının içi kazınarak patolojik inceleme yapılması için parça alınmaktadır, yani bir çeşit rahim ağzı kanalı biyopsi işlemidir. Rahim içi kürtajı ile birlikte yapılabildiği gibi (Fraksiyone kürtaj - FrC) kolposkopi altında yapılan rahim ağzından parça, biyopsi alınırken (punch biyopsi) de aynı anda yapılmaktadır. HPV virüsüne bağlı rahim ağzında olan değişik düzeyde hücresel değişiklerin tespitinde uygulanan ileri inceleme yöntemlerinden biri de kolposkopik inceleme altında yapılan punch biopsi ve endoservikal kürtaj dır.

Endometrial Dating , Endometrial Günleme

Kısırlık incelemesinde kadında yumurtlamanın olup olmadığını anlayabilmek için adet adetin 21. gününde rahim içersinden küçük bir örnek alınarak olması gereken endometriyal değişiklerin tespiti yapılmaya çalışılır. Endometrial dating de amaçlanan, endometrium durumunun adet siklusu ile uyumlu olup olmadığını anlamaktır. Bu amaçla rahim içinden özel bir küret ile tek bir örnek alınır. Bu küret Novak Küreti olarak da isimlendirilmektedir. Günümüzde bazı merkezlerde bu endometriyal dating işlemi için plastik özel kanüller (pipelle biyopsi kanülü) kullanılmakta ve bu işleme pipelle biopsi ismi de verilmektedir.

Pipelle biopsi
Pipelle biopsi yaygın olarak endometriyumdan biyopsi almaya yönelik işlemlerde yapılır.Menopozda kanama varlığında uygulamadaki kolaylığı ve risk içermemesi sebebi ile bir çok hekim tarafından tercih edilmektedir. Bizlerde bu tür durumlarda riski aza indirmek için pipelle biopsi yi tercih edebilmekteyiz. Ayrıca bu yöntem kısırlık hastalarında endometirumun yapısını değerlendirmek için de (endometriyal dating) yapılabilmektedir.

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları