Sayfalar

İzleyiciler

23 Ekim 2011 Pazar

Atlanan öğün 'obez' yapıyor

Mevlana Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, obezler üzerinde yapılan pek çok çalışmada özellikle kahvaltı öğününün atlandığının belirlendiğini, öğün atlamanın özelikle bir sonraki öğünde aşırı enerji alımını tetiklediğini bildirdi.
Mevlana Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, şişmanlığın, bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranın aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üzerine çıkması olduğunu söyledi.
Beden ağırlığının arzu edilenin yüzde 20'sinin üzerine çıkmasının hipertansiyon, koroner kalp hastalığı gibi rahatsızlıklara davetiye çıkardığını, beden ağırlığının daha da artmasının bazı kanser türleri için risk faktörü olduğunu belirten Akman, ''Aşırı şişmanlık solunum güçlüğüne de neden oluyor. Dünya genelinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı ülkemizde de sürekli artış göstermektedir'' dedi.
Şişmanlığın oluşumunda kalıtımsal ve çevresel faktörlerin rol aldığını kaydeden Akman, enerji alımının uzun süre harcanandan çok olması sonucu ortaya çıkan şişmanlıkta enerji alımının fazlalığını aşırı yeme, daha çok şekerli ve yağlı besinleri tercih etme, öğün atlama gibi nedenlere dayandığını ifade etti.

Öğünler kiloda önemli rol oynuyor

Özellikle kahvaltı öğününün atlandığına dikkati çeken Akman, şunları kaydetti:
''Obezler üzerinde yapılan pek çok çalışmada özellikle kahvaltı öğünün atlandığı belirlenmiştir. Öğün atlama özellikle bir sonraki öğünde aşırı enerji alımını tetiklemektedir. Konya'da obez kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada da bu yönde sonuçlar elde edilmiştir. Söz konusu araştırma sonuçlarına göre, şişman kadınların yüzde 57.5'inin kahvaltı, yüzde 42.5'inin ise öğle öğününü atladıkları belirlenmiştir. Bir anda alınan aşırı besin öğelerinin enerjiye dönüşümünde görev alan hormon ve enzimlerin metabolik düzeni bozulmaktadır. Bu nedenle alınan fazla enerjinin yağ olarak depolanma yüzdesi de artmaktadır.''
Obeziteden korunulması için bol su içilmesi, kullanılan yağ ve tuz miktarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Akman, özellikle ilaç tedavisinde mutlaka uzmanlardan destek alınması gerektiğini bildirdi.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları