Sayfalar

12 Ağustos 2011 Cuma

Sosyal Fobi - Buradan hemen kaçmalıyım! - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

Sosyal Fobi - Buradan hemen kaçmalıyım! - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: "Sosyal fobi 1966 yılında Isaac Marks tarafından tanısı konulmuş bir bozukluktur. İnsan toplulukları için hata yapmaktan korkma, küçük düşme durumu olarak karşımıza çıkmaktadır.

“Fobi” kavramı üzerine çeşitli tanımlamalar yapılmıştır ve çoğunluklada “korku” kavramı ile karıştırılmıştır. Korku; gerçek, bilinen bir tehlikenin insanda oluşturduğu endişe duygusudur. Fobi(phobia) ise belli bazı durumlarda insanların kendi üretmelerine bağlı olarak mantık dışı düşünce veya korku durumudur.

Sosyal fobiyi yaşayan birisi, kalabalık bir grup içinde olduğunda kalp çarpıntısı, titreme, boğazının düğümlenmesi, yutkunamama gibi durumlarla karşı karşıya kalacaktır. Ve organizma “Buradan hemen kaçmalıyım!” mesajını vermeye başlayacaktır. Böyle bir durumda insan kendince güvenli olan bir yere gitme isteği duyar ve rahatlayıncaya kadar oradan çıkmak istemez.

Böylesi durumların aslında insanı kaçmaya sevk edecek gerçek bir tehlike durumu olup olmadığının tespit edilmesi, bilinmesi gerekir. Kişinin bunu bilmesi ve algılaması gerekir. Yani farkındalık kazanması, kazandırılması gerekir. Bu farkındalığı kişide oluşturmak böylesi bir süreç içerisinde olumlu bir yol haritası oluşturmak, tedavide olumlu bir süreç oluşturmak adına atılacak ilk adımdır.

- Google Araç Çubuğu kullanılarak gönderildi"

Naturel Life Channel Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda , canlı yaşamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları

@Mi_DeliMiDeli