Ülkemizde Adli Tıp Uzmanı sayısı asistanlar dahil 190 kişidir. Stresli, üzerinde hep baskılar olan, yasal olmasa da sosyal nedenlerle muayenehane açma imkanı olmayan bu uzmanlık dalını kimse kolay kolay seçmez.
224 sayılı yasaya göre Adli Tıp uzmanının olmadığı yerde Adli Tabiplik görevini Sağlık Ocağı hekimi üstlenir.
Ülkemizde son birkaç yıla kadar doğru dürüst bir adli tıp eğitimi verilememekteydi. Halende birçok tıp fakültesinde adli tıp bölümü yoktur.
Bu görevi yapan pratisyen hekimlerin ne yazık ki çoğunun adli tıp konusunda bilgisi yetersizdir.
“Adli Tıp Uzmanları Derneği gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Türk Tabipleri Birliği ile ülke çağında bu konuda meslek içi eğitim programları düzenlemektedir ancak her yere yetişememektedir.”
Bu meslektaşlarımız adli olaya gitmeyi kabul etmemeleri durumunda yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktalar. Gittiklerinde ise trajik sonuçlara varan yanlış raporlar yazabilmekteler.
Adli Tıp Uzmanlığı özendirilip, özlük hakları düzeltilmezse 190 sayısını bile bulamayacağımız gibi, yanlış raporlar sonucu bu tip olaylara da gebeyiz.
Ülkemizde Adli Tıp Uzmanlığı, Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Tıp Kurumu ile Tıp Fakültelerinin Adli Tıp Anabilim Dallarınca verilmektedir.
Adli Tıp sadece otopsi olarak görülmemelidir. Balistik, imza, gen analizi, trafik gibi incelemeler 21. Yüzyılda çok daha fazla öneme sahip olacaktır.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları