Kadınların mide ve bağırsak hastalıklarına erkeklere oranla daha fazla yakalandığı ortaya çıktı. Uzmanlar genç kadınları hastalıkları teşhis ve önleme konusunda daha bilinçli olmaya çağırıyor.
Acıbadem Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, ''mide ve bağırsak hastalıklarına yakalananların yaklaşık yüzde 60'ının kadın olmasının kaygı verdiğini'' belirtti.Prof. Dr. Tözün, Fransız ''Le Point'' dergisinin internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, Avrupa Gastroenteroloji Federasyonu adına, daha iyi sağlık eğitimi, tedaviye daha iyi ulaşım imkanı verilmesi ile genç kadınlarda hastalıkları teşhis ve önleme konusunda daha bilinçli olunması çağrısında bulundu.
Tözün, kadınların mide-bağırsak sağlığının öncelikli hale geldiğine dikkati çekti.
Nurdan Tözün, kadınlar ile erkekler arasındaki farklılıkların kadınların acı ve tatlıya erkeklerden daha duyarlı ve kadınların bağırsaklarının daha hassas olması, kadınların karnının erkeklerinkinden daha yavaş boşalması, kadınlarda dışkının kalın bağırsak geçişinin daha uzun zaman almasından kaynaklandığını belirtti.
Bununla beraber kadınların kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin erkeklerinkinden daha az olduğunu, hormonların kadınları koruduğunu kaydeden Tözün, menopozdan önce doğum kontrol haplarının bu riski yaklaşık yüzde 20, yaşlılarda hormon tedavisinin yüzde 40 azalttığını ifade etti.
Tözün, sosyal etkenler ve yaşam biçiminin de mide-bağırsak hastalıklarının gelişmesinde rol oynadığını, beslenme bozuklukları, hareketsizlik, alkol ve sigara içilmesi, 40 yaşından sonra aşırı kilo ve obezitenin bu hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini belirtti.
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları